Reprezentantul România la Organizația Mondială a Sănătății crede că
ar trebui să discutăm mai mult despre cum putem preveni răspândirea coronavirusului și mai puțin despre încadrarea juridică a diverselor acțiuni.
“Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane. Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică”, a spus Alexandru Rafila.
“Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să discutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a adăugat șeful Societății Român de Microbiologie.
Curtea Constituțională a declarat pe 26 iunie neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un Ordin de Ministru, fiind nevoie de o lege în acest sens.
Judecătorii au mai stabilit că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta “detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsură privativă de libertate.
Motivarea deciziei CCR a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Iar vineri secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care a anunțat că românii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro