În februarie, Curtea Constituțională a României a decis că ordonanța care impune purtarea măştii și în aer liber, nu doar în interior, este neconstituţională. O lună mai târziu, țara noastră ieșea din starea de alertă și odată cu asta, au fost anulate toate restricțiile, inclusiv purtarea măștii în spațiile închise.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a făcut însă recomandarea ca oamenii să nu renunțe atât de repede la ea, spunând că e „o măsură de bun-simț”.
Și în SUA, chiar săptămâna trecută, un judecător din Florida a luat o decizie asemănătoare privind purtarea măștii în mijloacele de transport în comun, în avioane, autobuze și metrouri, stabilind că este o măsură neconstituțională. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, precum și specialiștii de la nivelul UE îi sfătuiesc pe oameni să poarte măști în spațiile închise și în cele aglomerate, pentru a preveni răspândirea virusului, mai ales în contextul noilor variante.
The Conversation a făcut o listă de patru lucruri pe care să le luăm în considerare atunci când decidem ce facem cu masca.
1. Masca te protejează de infecție
„Când porți mască, chiar și una textilă, ești expus la o cantitate mai mică de coronavirus decât dacă nu porți niciun fel de protecție”, explică Monica Gandhi, profesoară de medicină la Universitatea din California, SUA.
O cantitate mai mică de virus înseamnă o formă mai ușoară a bolii. Chiar dacă ăsta este doar unul dintre factorii care influențează gravitatea bolii, doza de virus la care ești expus contează foarte mult. Dacă vorbim de o cantitate mai mare, sistemul tău imunitar s-ar putea să nu facă față. Dar dacă e o cantitate mică, sistemul imunitar va putea lupta mai ușor.
Monica Gandhi, profesoară de medicină, Universitatea California:
2. Ce mască este mai eficientă?
Tipul de mască de protecție este important și sunt două lucruri care fac o mască bună, explică profesorul de inginerie medicală Christian L’Orange, care a studiat timp de doi ani eficiența măștilor în laborator: abilitatea materialului de a reține particulele de virus și fracția de aer inspirată sau expirată prin mască. Practic, cât de bine se așază masca pe față.
Măștile de tip N95 și KN95 (cele cu formă conică, n.r.) sunt cele mai eficiente din aceste două puncte de vedere, spune specialistul.
„Fibrele din care sunt făcute sunt foarte strâns lipite, astfel că orificiile prin care particulele de virus ar putea trece sunt extrem de mici. Rezultă, așadar, o probabilitate foarte mare ca aceste particule să rămână blocate între fibre. De asemenea, de cele mai multe ori, materialele ce conțin polipropilenă au o încărcare statică ce ajută la atragerea și reținerea particulelor de virus”, explică L’Orange.
Inginerul mai spune că măștile de tip N95 și KN95 sunt mai rigide și sigilează mai bine decât orice altă mască de protecție.
O a doua variantă bună este masca chirurgicală, pentru că, deși nu se fixează atât de bine pe față, cel puțin sunt făcute dintr-o țesătură densă. Cea textilă ar trebui să fie ultima pe lista de opțiuni.
3. Două metode prin care putem face ca masca să stea mai bine pe față
„Nu contează cât de bun este materialul din care este făcut o mască. Dacă ea nu stă bine fixată nu va oferi o protecție bună”, spune inginerul mecanic Scott Schiffres, de la Universitatea Binghamton din New York, SUA.
Sunt două moduri prin care putem face o mască să vină mai bine, explică Schiffres.
Purtarea a două măști simultan, eventual una textilă peste una medicală, pentru că cea de deasupra o fixează mai bine pe față pe cea de-a doua. O altă variantă este de a înnoda elasticele măștii chirurgicale după ureche, pentru a fi mai strânsă.
Ambele trucuri reduc expunerea la virus cu 95%, comparativ cu nepurtarea deloc a măștii, potrivit CDC.
4. Îi protejezi și pe ceilalți
Dacă porți mască de protecție, nu te protejezi doar pe tine, ci și pe ceilalți, scrie The Conversation, ca ultim punct pe care oamenii ar trebui să-l ia în considerare în decizia lor de a purta sau nu mască.
Virusologii și biologii de la Universitatea din Colorado Boulder, SUA, spun că varianta Omicron a coronavirusului poate „evada dintr-un corp imun la virus suficient cât să provoace o infecție la altă persoană”.
„Asta explică reinfectările și îmbolnăvirea persoanelor, chiar și vaccinate, cu această variantă a virusului”, au explicat ei.