FIFA nu a abordat public problema alcoolului, dar surse de rang înalt au declarat pentru The Guardian că nu se pune problema vânzării berii la meciuri. Spre deosebire de alte țări musulmane, vânzările de alcool rămân interzise chiar și în hotelurile de lux din Arabia Saudită.

Interzicerea alcoolului în Arabia Saudită

Alcoolul a fost interzis în țară de regele Ibn Saud în 1952. Din ianuarie, un singur magazin din Riyadh vinde alcool, dar doar diplomaților nonmusulmani, sub controale și cote stricte.

Surse FIFA au declarat că au învățat lecții din Cupa Mondială 2022 din Qatar, unde vânzarea de bere în stadioane a fost anulată cu doar două zile înainte de începerea turneului, în ciuda presiunilor inițiale de a o accepta.

Consecințe financiare

Zeci de mii de butoaie de Budweiser au fost retrase din stadioane, ceea ce a costat FIFA aproximativ 40 de milioane de lire sterline în compensații către sponsorul AB InBev, proprietarul Budweiser.

La stadioanele Cupei Mondiale au fost disponibile doar Bud Zero și băuturi răcoritoare, deși berea a putut fi găsită într-o zonă specială pentru fani FIFA, la prețul de 12 lire sterline pentru o halbă de Budweiser.

Planuri pentru viitor

În ciuda acestui episod, AB InBev și-a extins parteneriatul comercial cu FIFA, care datează din 1986, până la Cupa Mondială din 2026. Compania a fost de acord să sponsorizeze și Cupa Mondială a Cluburilor de anul viitor.

FIFA a indicat că vânzările de alcool în stadioane nu sunt pe agendă, dar cu un deceniu înainte, poziția privind zonele pentru fani și hotelurile este mai puțin clară. Arabia Saudită este o țară mult mai conservatoare decât Qatar, unde capitala Doha conține mai multe puburi și vânzările de alcool sunt permise în hotelurile de lux.

Surse FIFA au declarat pentru The Guardian că nu există planuri de a face presiuni asupra guvernului saudit pentru a-și relaxa legile. Magazinul din Riyadh care vinde alcool a fost deschis ca o încercare de a reduce vânzările ilegale de alcool de către diplomați care au introdus ilegal sticle de băuturi spirtoase în țară, mai degrabă decât ca un prim pas pentru legalizarea alcoolului.

Exploatarea muncitorilor

Arabia Saudită nu îndeplinește în prezent standardele FIFA privind drepturile omului. Cu toate acestea, asociațiile de fotbal din Occident au aprobat alegerea acestei țări.

Această decizie a stârnit critici puternice, inclusiv acuzații de exploatarea muncitorilor, care sunt încurajați să lucreze în condiții extreme, cu promisiunea de a fi plătiți doar după ce își pierd viața.

 
 

Urmărește-ne pe Google News