Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din grupul OPEC+, intenționează să înceapă creșterea producției începând cu 1 decembrie, chiar dacă acest lucru ar duce la o lungă perioadă de scădere a prețurilor, au declarat pentru Financial Times (FT) surse care au informații despre decizia autorităților de la Riad.

Pentru a-și echilibra bugetul, Arabia Saudită are nevoie să vândă petrolul la 100 de dolari pe baril. Dar regatul crede că ar putea compensa veniturile pierdute prin alte metode, de exemplu prin emiterea de obligațiuni guvernamentale sau prin utilizarea rezervelor valutare, spun sursele FT.

Conform planului, Arabia Saudită își va crește producția medie zilnică cu 83.000 de barili în fiecare lună, rezultând o creștere de 1 milion de barili până în decembrie 2025. Regatul saudit extrage în prezent 8,9 milioane de barili de petrol pe zi.

Barilul Brent a avut o medie de 99 de dolari în 2022 pe fondul creșterii prețurilor din cauza războiului din Ucraina. În noiembrie 2022, OPEC+ a limitat producția pentru a menține prețurile ridicate. Totuși, petrolul a devenit mai ieftin, ajungând la un preț mediu de 73 de dolari pe baril în septembrie 2024. În tranzacționarea de joi, prețul barilului Brent a scăzut cu aproape 3%, la 71,5 dolari.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 1

Tendința de scădere a prețului este considerată critică pentru bugetul Rusiei, chiar dacă își vinde petrolul mai ieftin, mai ales prin flota sa fantomă. Astfel de niveluri „sunt cu siguranță incomode pentru bugetul federal”, a recunoscut Rosbank.

Ori proiectul de buget pentru 2025 prevede o creștere a cheltuielilor militare până la 13,2 trilioane de ruble (142 de miliarde de dolari). Este o sumă record, cu 22 la sută mai mare decât cea prevăzută pentru anul acesta și de aproape patru ori mai mare decât în ​​2021, înainte de lansarea invaziei la scară largă din Ucraina.

Prețul petrolului ar putea scădea și mai mult. Anterior, Citigroup a sfătuit investitorii să vândă la fiecare salt de preț, care, potrivit analiștilor băncii, va scădea până la 60 de dolari pe baril în 2025 datorită unui „surplus decent” pe piața globală. Această prognoză nu a luat însă în considerare planurile Arabiei Saudite de a-și crește producția. Dar, odată cu Arabia Saudită, și alte țări membre OPEC+ vor începe să furnizeze mai mult petrol, cel puțin ca parte a creșterii planificate a cotelor, notează The Moscow Times.

Urmărește-ne pe Google News