Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa are deja două planuri de a valorifica această “comoară” naturală. Potrivit directorului general al societăţii, Felix Stroe, un proiect vizează vânzarea de apă plată, îmbuteliată în sticlă de culoare albastră, către lanţurile de hoteluri şi restaurante de pe Litoral.
Cel de-al doilea, însă, este şi mai interesant, întrucât presupune exportul de apă spre două ţări arabe. “Suntem în tratative cu două state arabe care vor să cumpere apă de la RAJA”, a spus directorul, care a menţionat doar unul dintre state, şi anume Qatar.
Pentru a putea exporta apa, ar fi nevoie să se construiască o conductă din inox, de la Medgidia până în portul Constanţa, unde va fi conectată la nave-cisternă. Investiţia necesară este de 1,8 milioane de euro şi, pentru obţinerea finanţării, s-a depus deja un proiect la Ministerul Dezvoltării. În cazul în care Guvernul nu va accepta finanţarea, partenerii arabi îşi doresc atât de mult acest proiect, încât sunt dispuşi să suporte ei investiţia.
«Trebuie păstrată pentru generaţiile viitoare»
Studierea apelor subterane din Dobrogea a început încă din anii 60 şi s-a ajuns la concluzia că este vorba despre două rezervoare imense, numite acvifere. Unul în nord, care merge până la 100 de metri adâncime, altul în sud, care vine dinspre Bulgaria. Acviferul este un complex de rocă permeabilă îmbibată cu apă. Vechimea apei de aici, foarte curată, ajunge la 23.000 de ani.
Unii specialişti sunt de părere că în contextul crizei mondiale de apă care se prefigurează în viitorul apropiat, aceste rezervoare trebuie protejate. “Trebuie păstrată pentru generaţiile viitoare”, a fost de părere Rodica Macale, cercetător ştiinţific.