Cetăţean de origine palestiniană, Arafat a a ajuns în România în 1981. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj Napoca, apoi s-a specializat la Târgu Mureş în anestezie terapie intensivă.  Medicul a reuşit să depăşească toate piedicile puse de sistemul medical şi administrativ românesc, şi, pornind de la zero, a dezvoltat un sistem funcţional de stat în ţara care l-a adoptat. 
„SMURD-ul s-a dezvoltat ca un sistem care a dat speranţă, într-un domeniu extrem de deficitar: sosire rapidă, expertiză, oameni care ştiu ce să facă. Un alt mod de abordare a pacientului şi totuşi un sistem public, lucrul cel mai interesant. Un sistem destinat populaţiei, indiferent de statutul social, de faptul că ai sau nu bani”, povestea, în urmă cu un an, ”inventatorul” SMURD, pentru Realitatea.net.

A avut oferte din străinătate, de sute de mii de euro pe an

„Totul a pornit de la un echipaj, de la o idee şi de la câteva persoane nebune care au vrut să facă ceva. Am început cu o maşină închiriată , echipamente second-hand, o maşină de intervenţie rapidă pentru un medic de urgenţă, după un model din Germania şi voluntari. După care am primit prima ambulanţă donaţie de la nişte colegi din Germania”, a adăugat Raed Arafat. Acesta a recunoscut că, de-a lungul timpului, a avut mai multe oferte de a pleca în străinătate, pe o leafă de sute de mii de euro pe an. ”Aici am studiat, aici îmi place, aici rămân. Cred că alegi locul unde te simţi bine şi unde poţi să faci ceva”, mai spunea el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News