Epopeea secției ATI de la Spitalul Witting din Capitală continuă. Aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, instituția a devenit, din 23 iulie 2020, spital-suport COVID. După ce secția de Terapie Intensivă a fost deschisă cu greu, în toamna anului trecut, din lipsă de personal medical detașat, începând cu luna ianuarie, secția cu 16 paturi ATI a fost închisă. Unitatea medicală continuă să îngrijească pacienți cu COVID, dar cazurile grave sunt direcționate către alte secții ATI.
„E de neînțeles faptul că stăm cu o secție ATI pentru tratarea cazurilor COVID, de 16 paturi și avizată de DSP, închisă din lipsa personalului medical, în condițiile în care necesarul de paturi crește zilnic”, a declarat revoltat medicul Laurențiu Ungurianu, chirurg la „Witting”.
Vedem cum premierul iese public și spune că trebuie să mărim numărul de paturi. Cum doctorul Raed Arafat aduce un TIR să îl pună în curtea unui spital. Un TIR cu șase paturi, în care condițiile sunt net inferioare față de ce găsești într-o secție a unui spital și unde trebuie, de asemenea, detașați medici.
Laurențiu Ungurianu, chirurg la „Witting”:
„Managerul nu a adus personalul necesar”
Acesta consideră ilogică abandonarea secției ATI din spitalul în care muncește. „Toate TIR-urile funcționează cu medici detașați care puteau fi aduși și la noi, mai ales că pentru această secție ATI s-au cheltuit sume mari de bani pentru achizițiile de echipamente făcute anul trecut. TIR-ul trebuie cablat la utilitățile spitalului, necesită stocator de oxigen… E de neînțeles. Să zicem că nu poți aduce personal pentru toate cele 16 paturi, dar poți măcar pentru opt paturi, cum s-a întâmplat în toamnă, când a fost un adevărat război. Primisem aparatura în mai-iunie, stătea nefolosită”, a descris cu indignare chirurgul, care îl vede pe managerul spitalului, Cristian Banu, printre vinovații pentru această situație.
Managerul spitalului nu a făcut diligențele necesare ca să aducă personal. S-a rămas într-o băltire, așa, îngrijind pe-atunci asimptomatici, cazuri ușoare. A funcționat anapoda și neproductiv, complet rupt de realitate și fără să ajute cu nimic, de fapt, la efortul național de îngrijire a pacienților cu COVID.
„În cele din urmă, s-a deschis secția. Au fost detașați șapte medici. După ce le-a expirat detașarea, au fost detașați cinci, apoi trei, iar în 14 ianuarie s-a închis secția. Înțeleg că nu avem personal suficient, dar asta este problema tuturor spitalelor din țară. De ce e nevoie să populăm TIR-urile, când avem secții ATI, nu înțeleg”, completează medicul de la „Witting”.
În București ai trei TIR-uri mobile și stai cu secție de 16 paturi închisă. Nu văd logica.
Niciun răspuns oficial
Libertatea a încercat să îi contacteze atât pe managerul de la „Witting”, Cristian Banu, cât și pe Raed Arafat. Directorul spitalului nu a răspuns deloc apelurilor și mesajelor Libertatea, iar șeful DSU, Raed Arafat, s-a scuzat cu rugămintea de a reveni mai târziu cu un telefon, după care nu a mai răspuns deloc.
Președintele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, doctorul Șerban Bubenek, care a participat anul trecut la deschiderea secției ATI COVID de la „Witting”, a spus că nu mai știe nimic despre situația de aici.
„I-am ajutat anul trecut cu medici specialiști și rezidenți, dar nici nu știam că acum e închisă”, a declarat pentru Libertatea doctorul Bubenek.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro