Pe 14 decembrie 2020, la o lună de la producerea incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, Raed Arafat trimitea o notă-raport către Ministerul Sănătății în care îl informa pe Nelu Tătaru, ministrul de atunci, de problemele referitoare la securitatea la incendiu și instalațiile electrice din spitalele țării.

„Am onoarea a mă adresa dumneavoastră spre a vă informa cu privire la concluziile controalelor de prevenire executate de personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonelor de competenţă, în vederea prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă, similare incendiului din data de 14.11.2020 produs la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, potrivit informării prezentate anexat”, spunea Arafat.

Documentul debutează chiar cu spitalele care funcționează fără autorizația la incendiu. În județul Constanța sunt identificate 7:

  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa,
  • Spitalul Municipal Mangalia,
  • Spitalul Orăşenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – Clădire Medicală II Constanţa,
  • SC Isis Medical Center SRL;
  • Spitalul ,,Isis” Constanţa,
  • SC Euromatema SA Constanţa,
  • SC Med Star 2000 SRL Constanţa

În listă nu apare Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

În schimb, azi, 1 octombrie, Raed Arafat a spus, într-o conferință de presă ținută la Spitalul Județean din Constanța, că instituția medicală care a ars în această dimineață nu avea de 14 ani autorizație la incendiu.

„Nu există solicitare și depunere de acte prin care să se solicite autorizația de securitate la incendiu, deși în 2007 s-a născut această obligație”, a completat Cristian Radu, prim-adjunctul de la IGSU. 

Ziarul l-a întrebat pe Raed Arafat despre raportul semnat de el și transmis anul trecut la Ministerul Sănătății și așteaptă așteaptă un răspuns de la acesta.

Problemă recunoscută oficial

Într-un document publicat de Libertatea mai devreme, numit Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța 2020-2025, instituția medicală recunoaște, practic, că funcționează fără autorizație la incendiu.

Astfel, într-un tabel de investiții planificat pentru 2021 și publicat în aprilie 2021, apare inclusiv proiectul premergător obținerii autorizației.

  • Proiect documentație tehnică pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • Proiect de specialitate sistem detecție incendiu pentru autorizație ISU;
  • Instalare sistem de detecție incendiu.

Cu toate acestea, documentul arată că problemele au fost mutate pentru a fi rezolvate cu bani europeni și nu cu cei ai Primăriei Constanța.

„Obiectivele scrise cu roșu au fost tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în planul strategic. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News