Initial s-a crezut ca Arca se afla sub zapada
Primele tentative de a o localiza dateaza inca din Evul Mediu. De atunci si pana in prima parte a secolului, muntele Ararat din Turcia, acolo unde se credea ca s-a oprit corabia, a fost brazdat in lung si in lat de cautatorii arcei. Eforturile lor au fost zadarnice, dar atentia asupra muntelui Ararat a fost redesteptata de o serie de fotografii aeriene luate in 1954. S-a crezut atunci ca, la o altitudine de 4.500 – 5.000 de metri, sub un strat de zapada se poate recunoaste conturul unei corabii gigantice. Cei care au fugit la fata locului nu au gasit insa nimic.
Acum doi ani insa, un cercetator american a venit cu o alta teorie. Dupa ce in 1985 Robert Ballard a devenit celebru prin descoperirea epavei Titanicului, exploratorul se afla acum in pragul unei noi si incredibile aventuri! El a reusit performanta de a descoperi pe fundul Marii Negre ruinele unei asezari omenesti de acum 7.500 de ani. Ceea ce face cu totul speciala aceasta noua descoperire este faptul ca satul pare sa se fi scufundat ca urmare a unor inundatii de o asemenea amploare incat singura explicatie plauzibila este a le considera ca reprezentand nici mai mult nici mai putin decat… potopul biblic!
In toamna anului 2001, Robert Ballard conducea o expeditie a National Geographic care in luna septembrie a ajuns in apele Marii Negre. El a identificat la o adancime de peste 100 metri, in largul coastelor nordice turcesti, o structura rectangulara, care ar fi putut foarte bine sa fie cea a unei cladiri. ,,Avem acum dovada ca in adancuri se afla un fel de sat scufundat si putem deci sustine ca oamenii populau aceasta zona inainte de inundatiile catastrofale care au creat de fapt Marea Neagra, aceasta fiind pana atunci un lac inchis, cu apa dulce,,. Structura de pe fundul marii a fost observata mai intai cu ajutorul sonarului, ea fiind apoi studiata in detaliu cu ,,Argus,,, un dispozitiv submarin care se poate misca pe fundul marii, transmitand printr-un cablu din fibre optice imagini catre nava Northern Horizon. Ballard merge chiar mai departe si sustine ca ramasitele corabiei lui Noe nu ar trebui cautate pe uscat ci undeva in strafundurile apelor. ,,Poate ca adevarata locatie nu este muntele Ararat, ci chiar fundul Marii Negre. Este o ipoteza pe care trebuie sa o luam in consideratie cu cea mai mare seriozitate,,.
Dupa cum v-am informat in numarul nostru de ieri, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania va incepe duminica sapaturile pe fundul Marii Negre. Robert Ballard a stabilit la Universitatea Rhode Island un asa-zis centru de comanda pentru Marea Neagra unde vor fi inregistrate prin satelit imagini de pe nava ce vor fi transmise apoi prin Internet.
Specialistii romani sunt putin rezervati. Desi sunt de acord cu faptul ca pe fundul Marii Negre este posibil sa se afle mai multe urme ale unor asezari umane, in ceea ce priveste ramasitele Arcei lui Noe opiniile sunt oarecum rezervate. ,,Nu se stie nimic concret din cauza faptului ca cercetarile sunt intr-o faza absolut incipienta. Cu timpul lucrurile se vor lamuri, intr-o forma sau alta. Inainte de ceea ce este cunoscut de toata lumea drept fiind Potopul lui Noe, nivelul apelor continentale era foarte scazut, iar multe din zonele unde astazi sunt ape oceanice erau populate,,, spune Nicolae Panin, directorul Institutului Roman de Cercetari Marine, Geologie si Geoecologie Marina.
Interesant este faptul ca specialistii romani nu au fost cooptati de omologii lor americani in cadrul lucrarilor de cercetare ce s-au desfasurat si se vor desfasura in Marea Neagra. ,,Nici noi nu ne explicam aceasta atitudine, desi ne-am oferit absolut dezinteresati ajutorul,,, ne-a mai spus Nicolae Panin.