Arcturus (sau XBB.1.16) a fost detectată pentru prima dată într-un eșantion din luna ianuarie 2023, potrivit OMS care a desemnat-o „variantă în curs de monitorizare” la 22 martie.
O „variantă în curs de monitorizare” este considerată a fi mai puțin îngrijorătoare decât o „variantă de interes”, despre care se preconizează sau se știe că este mai transmisibilă sau mai virulentă, sau că este capabilă să eludeze anticorpii, potrivit OMS.
La sfârșitul lunii februarie, tulpina Arcturus reprezenta 0,21% din cazurile din întreaga lume. O lună mai târziu, aceasta crescuse la 3,96%, potrivit cifrelor OMS.
În Statele Unite, se estimează că aceasta reprezintă 7,2% din infecțiile cu coronavirus pentru săptămâna 8-15 aprilie, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.
India s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri în ultimele săptămâni, cu noua subvarianta care a înlocuit celelalte variante aflate în circulație, a declarat epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove în cadrul unei conferințe de presă din 29 martie.
Potrivit CoV-Spectrum, care utilizează date de la Inițiativa GISAID pentru a urmări variantele de coronavirus, XBB. 1.16 a fost detectat în Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia.
Arcturus s-ar putea răspândi mai rapid decât celelalte subvariante ale COVID
Potrivit OMS, Arcturus are „o mutație suplimentară în proteina spike, care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială creștere a patogenității”.
Deși acest lucru poate însemna că s-ar putea răspândi mai rapid, nu există încă niciun indiciu că va duce la cazuri mai grave.
„Am mai văzut acest lucru în trecut”, a declarat într-un interviu Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia din Marea Britanie. „Te uiți la virus și acesta are mutații care ar trebui să îl facă mai virulent, dar apoi, în realitate, nu vezi acest lucru”.
El explică faptul că imunitatea celulelor T din organism reprezintă „una dintre cele mai mari protecții” și, cu toate acestea, „nu vedem prea multă evoluție în părțile virusului pe care celulele T le atacă efectiv”, ceea ce înseamnă că impactul mutațiilor ar putea fi limitat.
„Nu există nicio dovadă că aceasta este mai gravă, probabil că este ceva mai puțin gravă decât tulpinile anterioare, dar este prea devreme pentru a fi siguri. Și asta aproape sigur din cauza imunității”, adaugă acesta.
Probabil că va deveni varianta dominantă pentru o vreme în SUA și în Europa și în majoritatea țărilor din lume, dar nu văd că va determina o creștere a infecțiilor severe mai mult decât am văzut în valurile recente.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia din Marea Britanie:
„Se pare că se răspândește mai rapid decât orice altă variantă în acest moment, dar așa se întâmplă întotdeauna. Apare o nouă variantă, se răspândește destul de rapid pentru o vreme, iar apoi se diminuează pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a fi înlocuită în cele din urmă de următoarea”, a mai spus Paul Hunter.
El a adăugat că studiile anterioare au arătat că multe persoane beneficiază de imunitatea hibridă care provine dintr-o combinație de infecții anterioare și vaccinare, ceea ce ar trebui să le ofere o protecție mai bună împotriva formelor grave „pentru o perioadă destul de lungă, probabil pentru câțiva ani”.