Cel mai mare incendiu din ultimii ani din Bucureşti a avut loc pe data de 26 iunie 2009, la Millenium Business Center, una dintre cele mai înalte clădiri de birouri din ţară, punând în pericol şi un important monument istoric, Biserica Armenească, situat la doar câţiva metri distanţă.
Pompierii din cadrul ISU “Dealul Spirii” au intervenit cu 20 de autospeciale, iar după câteva ore au câştigat lupta cu flăcările. Din fericire, nu au fost victime. Clădirea a fost, în schimb, grav avariată.
2009 – Pipera în flăcări
1554 – Primul sinistru
1804 – 600 de case, mistuite
Bucureştiul nu a fost ferit de sinistre nici în epoca fanariotă. Pe 28 august 1804, în timpul domniei lui Constantin Ipsilanti, centrul Capitalei a fost mistuit de flăcări în doar 12 ore. Focul a izbucnit la o farmacie din zona centrală şi, favorizat de un vânt puternic, a distrus hanurile Sf. Gheorghe şi Şerban Vodă, 600 de case şi 2.000 de prăvălii. Nouă ani mai târziu, în 1813, Curtea Domnească din Dealul Spirii a fost afectată de un puternic incendiu.
1884 – Colecţii distruse
1847 – 15 morţi
Cel mai mare incendiu din Capitală, supranumit şi “focul cel mare”, a izbucnit pe 23 martie 1847, chiar în ziua de Paşte, şi nu a putut fi stins timp de câteva săptămâni. Catastrofa a fost provocată de un copil nesupravegheat, care a descărcat un pistol spre podul de fân al unui şopron din spatele casei în care locuia. Din cauza vântului puternic, focul s-a extins cu repeziciune, cuprinzând o treime a oraşului. 15 persoane au murit şi 2.000 de clădiri au fost distruse.
1978 – Foc
Magazinul Victoria a luat foc în 1978, într-un moment în care în clădire se aflau 1.700 de persoane. În doar 50 de minute, pompierii au reuşit să lichideze focarul şi să salveze persoanele din interior. Un pompier, o turistă străină şi un responsabil de raion au căzut însă victime incendiului.
Dezastrele, subiect de carte
Cele mai mari incendii care au avut loc în Capitală au fost adunate de locotenent-colonelul Cătălin Eftene (foto), în volumul “Mari incendii urbane”. “După o incursiune în istoria universală, în carte este prezentat spaţiul românesc, de la prima legislaţie în domeniul stingerii focului până la incendiul de la magazinul Victoria”, susţine autorul.
foto: Simona Ghiţă, Cătălin Eftene, Gabriel Pătruţ