Alfred Iantski, un bătrânel desculţ şi cu hainele negre de vaselină, e urmaşul unei familii de saşi asuprite de regimul comunist. Tatăl său a fost cel care a ridicat vechea moară. “Iniţial, moara era cu pietre şi a fost realizată de tatăl meu din 1936 până în 1943. Apoi au venit comuniştii şi au interzis măcinatul în mori particulare, aşa că a trebuit să o închidă. Abia după 1990 oamenii din zonă mi-au spus că au nevoie de ea, aşa că am început să lucrez ca să o repar”, povesteşte bătrânul mecanic.

Nu a mers nici o zi la şcoală

Dar lucrul a mers mai greu decât se aştepta şi a durat mai bine de zece ani. “Prin 2000, când eram aproape gata, a fost o rupere de nori care a distrus totul şi m-a tras înapoi cu munca. A trebuit s-o iau de la capăt, dar când am terminat m-am trezit că oamenii cumpără făină din magazin şi nu mai vin să macine”, spune Iantski supărat. Ca toată truda să nu fie în zadar, bătrânul şi-a pus măiestria la încercare şi a transformat moara în sursă de curent. Meseria de mecanic a învăţat- o încă de mic, mai mult de nevoie.

“Pentru că eram din familie de germani, în vremea aia nu m-au primit la nici o şcoală. Am muncit pe unde am putut până m-au luat în armată. Aşa am ajuns să lucrez într-un atelier din Bucureşti, unde m-am specializat”, îşi aminteşte Iantski. Astfel, chiar dacă nu a avut parte de o pregătire teoretică, talentul lui l-a ajutat. “Nu ştiu fizică, dar de la cel mai mic până la cel mai mare motor, pot să-l descriu, ştiu cum funcţionează şi pot să-l repar”, se laudă bătrânul mecanic.

Cum funcţionează maşinăria

Alfred Iantski se laudă că a reuşit să facă moara să funcţioneze chiar şi fără să aibă cunoştinţe de fizică. Tot ce a învăţat este din experienţa sa de mecanic.

Astfel, Iantski a făcut un şanţ de aducţiune prin care a mutat cursul apei din pârâu în curtea lui. Apoi, a montat o roată de dimensiuni mici care este pusă în mişcare de forţa apei. Aceasta cade peste palele unei roţi de aproape trei metri, învârtind un ax, care la rândul lui angrenează prin rotiţe şi curele rotorul unui generator electric.

“De-o viaţă folosesc numai curentul de la moara din curtea mea. Aşa funcţionează şi televizorul, şi radioul. Niciodată nu am dat bani pe curent de la stat”, spune mândru bătrânul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News