În al doilea text de pe „România Curată” dedicat memoriilor publicate de Daniel Morar, profesoara de știinte politice se apleacă asupra dezvăluirilor făcute de magistrat privind serviciile secrete, pe care le numește „cele mai impresionante” din carte.
Pippidi afirmă că credibilitatea lui Morar nu poate fi pusă sub semnul întrebării când vine vorba de dezvăluirile privind serviciile secrete, întrucât „nu are nimic de câștigat din a dedica o parte importantă din carte acestui subiect incomod, unde până și Comisia Europeană, prin ultimii autori ai MCV (primii erau parcă mai deștepți), s-a spălat pe mâini și ne-a transmis să ne descurcăm singuri, că nu e treaba lor, chiar dacă e adevărat”.
„Nimeni, dar absolut nimeni nu are nimic de câștigat din a se pune rău cu SS (nr. serviciile secrete) în România, care pot nu doar bloca accesul în orice funcție oficială al cuiva, drept pe care nu îl au constituțional, dar și l-au asumat și nu li-l mai contestă nimeni, dar pot organiza compromiterea vieții publice și private a oricărei persoane”, scrie profesoara de științe politice.
Implicarea serviciilor secrete în actul de justiție, venită în special în contextul luptei anticorupție, este criticată de Pippidi care atrage atenția că nu se poate vorbi de stat de drept acolo unde ai actori deasupra legii și a procesului democratic care încalcă drepturi fundamentale.
Astfel, ea invocă mai multe pasaje din cartea lui Morar în care fostul procuror șef DNA atrage atenția că „rădăcinile problemei sunt în incompleta rezolvare a moștenirii Securității”.
„Dar, cum spune Morar, până când Curtea Constituțională, cu el raportor principal, nu a îngropat legea Big Brother, la datele din interceptări (niciodată refuzate de instanțele „independente”, prin proceduri secrete, lipsite de veritabil control judiciar și pe care ministrul Predoiu le vrea reintroduse, de altfel), aveau acces toate cele șase servicii secrete, nu numai SRI și STS”, subliniază Mungiu-Pippidi.
Ea subliniază că toate ciocnirile dintre Daniel Morar și SRI, prezentate pe larg în cartea „Putea să fie altcumva”, au la bază „conflicte profesionale”, iar fostul magistrat „nu pornește deliberat vreo cruciadă contra serviciilor”, ci doar s-a convins în activitatea sa că serviciile secrete sunt o amenințare pentru justiție, la fel ca politicienii.
O schimbare în raportul dintre servicii secrete și justiție se produce prin blocarea la CCR a legilor „Big Brother”, dar și privind deciziile privind mai multe protocoale încheiate de SRI cu instituții juridice, dar, conchide Mungiu-Pippidi, reforma serviciilor „reforma serviciilor secrete ca parte a admiterii României în NATO a fost deci doar parțială, iar aducerea lor în sfera statului de drept rămâne o sarcină colosală pentru viitor”.
Opinia integrală, semnată de Alina Mungiu-Pippidi pentru „România Curată”
Citește și:
- „Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub acuzare”. „Pe înregistrare, vocea lui Kovesi era ușor recognoscibilă”. Cartea plină de episoade de culise lansată de Daniel Morar
- „Mi-ar displăcea teribil”. Cum s-a enervat președintele Iohannis când SRI a fost scos din dosarele penale. Mărturia scrisă a unui judecător
- NOI DEZVĂLUIRI. Serviciile secrete, amestecate în Curtea Constituțională a României. Colonel SPP: „Noi o vom putea alege președinte pe Livia Stanciu”
- RĂZGÂNDIREA DOMNULUI LĂZĂROIU. Fostul judecător CCR îl confirmă pe Morar: „Am fost sunat să nu candidez”. Nu spune de către cine, dar adaugă: „Le-am spus celor de la SRI că vor lua plasă”
- Trucul folosit de fostul judecător CCR Daniel Morar ca să-și dea seama că e ascultat de SRI: „Le-am scris lui Maior și Coldea că sunt jalnici”
- Acuzată de Daniel Morar că „a implicat serviciile secrete în activitatea judiciară”, Laura Codruța Kovesi, însoțită de Parchetul European, spune: „Nu comentăm”
- Reacția SRI după ce Daniel Morar i-a acuzat că i-au ascultat telefonul: „Orice persoană care are date să se adreseze de îndată autorităților”. Ce zice SPP
- Acum 10 ani, în prima sa carte, Daniel Morar scria altceva: „Soluția bună este cu SRI. O asemenea construcție conferă mai multă securitate”
- „SRI și-a făcut propria societate civilă, ca în Kazahstanul lui Nazarbaev”. Iar exemplul este Alexandru Cumpănaşu
- (Ne)adevărul din memoriile lui Daniel Morar și de ce o urăște pe Kovesi?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 04.01.2023, 21:26
Asadar Alinuta loveste din nou...O strange din cand in cand fularul ala de gat si atunci ii ies ideile pe gura exact ca pasta corega din tub...Numai ca nu toti au proteze...
.ZORRO. • 05.01.2023, 09:55
misu50 • 04.01.2023, 21:26
Asadar Alinuta loveste din nou...O strange din cand in cand fularul ala de gat si atunci ii ies ideile pe gura exact ca pasta corega din tub...Numai ca nu toti au proteze...
Misulica, de data asta te enerveaza Alinuta... in postarile anterioare te enervau cei de la Libertatea...coincidenta e ca te enerveaza articolele obiective despre servicii...Ti se vad epoletii si din avion.
misu50 • 05.01.2023, 14:59
.ZORRO. • 05.01.2023, 09:55
Misulica, de data asta te enerveaza Alinuta... in postarile anterioare te enervau cei de la Libertatea...coincidenta e ca te enerveaza articolele obiective despre servicii...Ti se vad epoletii si din avion.
Cred ca esti ochelarist si ai 4 ochi degeaba! Ce n-as fi dat sa am pensia unuia cu epoleti...Cat despre articolele "obiective" se vede ca esti in urma cu cititul!