Marți, au avut loc percheziţii la şase adrese, lângă Timişoara, la Drobeta-Turnu Severin şi în judeţul Gorj, la persoane suspectate că ar face parte dintr-o reţea care asigura obţinerea de certificate verzi de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fără ca persoana să fi fost imunizată.
Printre cele şase persoane ridicate de poliţişti pentru audieri se afla şi un medic din judeţul Mehedinţi, suspectat că ar fi înscris ilegal mai mulţi clienţi din întreaga ţară în registrul naţional de vaccinare, în timp ce imunizările erau fictive.
Medicul a fost reţinut pentru 24 de ore, în urma audierilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Joi, el a fost prezentat magistraţilor Judecătoriei Timişoara, cu propunerea de arest preventiv pentru 30 de zile, cererea fiind acceptată de judecători.
Medicul este acuzat de fals intelectual, uz de fals, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, medicul ar fi realizat câteva zeci de „imunizări” false unor oameni din întreaga ţară.
În ultimele luni au avut loc zeci de percheziții în cazul vaccinărilor fictive.
La finalul lunii august, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a afirmat că a observat tot mai mulți pacienți vaccinați care ajung la spital cu forme severe de COVID, acuzând că aceștia ar fi fost imunizați doar fictiv, pentru a obține certificate și a vorbit despre un fenomen de „vaccinare la chiuvetă”.
Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa. La finalul lunii august, secretarul de stat Andrei Baciu preciza că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.