Duminică, Belarus a redirecționat către Minsk un avion care se îndrepta spre Lituania pentru a aresta un fost jurnalist care a criticat regimul. Opoziția din Belarus acuză că aeronava a fost interceptată de aviația militară special pentru ca Roman Protasevici să fie reținut, în timp ce presa de stat scrie că a fost vorba despre „o alertă cu bombă”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova a acuzat statele vestice de „ipocrizie” și a arătat cu degetul spre un incident de acum 8 ani, când aeronava în care se afla președintele din Bolivia a fost obligată să aterizeze la Viena.
2013: Cum a fost oprită aeronava lui Evo Morales
În iulie 2013, Evo Morales se întorcea de la summitul organizat la Moscova când aeronava sa a fost redirecționată spre Viena, după ce mai multe state europene i-au interzis dreptul de a intra în spațiul lor aerian.
Bolivia a transmis atunci că a fost victima unei „uriașe minciuni” că Edward Snowden, avertizorul de integritate căutat de SUA, se afla la bordul aeronavei.
Franța a cerut ulterior scuze pentru „confirmarea târzie a dreptului de intrare” în spațiul său aerian, dând vina pe „o informație contradictorie”.
Cu toate acestea, situația nu este identică celei de duminică, pentru că aeronava nu a fost interceptată de avioane de luptă și obligată să aterizeze, ci doar nu i s-a permis accesul de intrare în spațiul aerian al altor state.
Agenția ONU pentru aviație civilă (ICAO) a transmis că este profund îngrijorată că incidentul din Belarus „ar putea contraveni Convenției de la Chicago” privind regulile de folosire și siguranță a spațiului aerian.
Convenția de la Chicago din 1944 se aplică pentru zborurile civile, precum cel al Ryanair, dar nu și pentru aeronavele prezidențiale și cele militare.
2010: Lider sunnit arestat de Iran
Abdolmalek Rigi, liderul Jundullah, o grupare sunnită rebelă extrem de violentă, a fost arestat de Iran în februarie 2010. Agenția de stat iraniană IRNA a arătat că zbura spre un alt stat arab prin Pakistan.
„Avionului în care se afla i s-a ordonat să aterizeze, iar Rigi a fost arestat”, a declarat atunci parlamentarul iranian Mohammed Dehgan, citat de AFP.
Alte surse au susținut că Rigi era la bordul unui avion comercial care mergea din Dubai spre Kîrgîzstan, în momentul în care aeronava a fost nevoită să aterizeze.
Au existat și informații contradictorii, în special în presa americană, care susțineau că Pakistanul a sprijinit operațiunea.
Abdolmalek Rigi a fost executat în iunie 2010.
1985: Militanți palestinieni capturați după comiterea unui act de piraterie
În octombrie 1985, un avion egiptean în care se aflau patru militanți palestinieni a fost interceptat de avioane de luptă americane și obligat să aterizeze la o bază americană de pe teritoriul Italiei.
Cei patru preluaseră, anterior, printr-un act de piraterie, controlul asupra unei nave de croazieră din Mediterană, pe care se aflau sute de persoane. Un american în vârstă, cu origini evreiești, a murit în timpul preluării.
Cei patru membri ai Frontului Eliberării Palestiniene au reușit să fugă de pe navă după ce au ancorat-o în Egipt și au încercat să părăsească Egiptul prin intermediul unui avion Egyptair care efectua o cursă charter spre Tunis.
Avionul a fost interceptat de avioane F-16 în spațiul aerian internațional de deasupra Mediteranei și escortat către baza americană Sigonella din Sicilia.
Ei au fost deferiți justiției și condamnați la ani grei de închisoare.
1956: Arestarea liderilor mișcării pentru independența Algeriei
Pe 22 octombrie 1956, cinci lideri ai mișcării pentru independența Algeriei (FLN) se aflau într-o cursă civilă care zbura de la Rabat spre Tunis. Ei urmau să ia parte la o conferință despre viitorul regiunii Magreb, organizată de președintele Tunisiei.
Algeria era colonie franceză în acel moment. Serviciile secrete franceze au trimis avioane de luptă pentru a intercepta avionul de pasageri, obligându-l să aterizeze în Algeria.
Printre cei cinci arestați se afla și Ahmed Ben Bella, care avea să devină primul președinte al Algeriei după ce statul și-a obținut independența față de Franța.