O firmă de avocatură a furnizat informații că o sinucidere asistată folosind o capsulă de azot a avut loc luni după-amiază, într-o cabană din pădure, la Merishausen, nordul țării.

Poliția din Schaffhausen și procuratura au ajuns la locul indicat și au confiscat capsula sinucigașă Sarco. Cadavrul a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie.

Ofițerii au arestat mai multe persoane, iar parchetul efectuează în prezent mai multe proceduri penale pentru „instigare și complicitate la sinucidere”.

Stăteam în birou și am primit un telefon de la un avocat la 16.40. Mi s-a spus despre o sinucidere asistată”, a explicat procurorul Peter Sticher.

Femeia decedată era o americancă de 64 de ani. Ea a murit în jurul orei 16.00, luni după-amiază. Călătorise în Elveția special pentru procedură.

Printre cei arestați luni s-au numărat copreședintele organizației de eutanasie The Last Resort, Florian Willet, doi avocați și un fotojurnalist olandez de la De Volkskrant, care au însoțit prima utilizare a capsulei sinucigașe

Femeia a făcut o declarație orală încredințată unui avocat, înainte de moarte. În înregistrarea, disponibilă pentru De Volkskrant, femeia confirmă că a fost propria ei dorință să moară.

Ea a spus că își dorea să moară de „cel puțin doi ani”, de când a fost diagnosticată cu „o boală foarte gravă” care provoacă dureri severe.

A explicat, de asemenea, că cei doi fii ai ei „au fost pe deplin de acord” cu decizia ei: „Ei mă susțin 100%”.

Sinuciderea asistată, legală, capsula de la Sarco, nu

Cu o zi înainte, capsula, în care oamenii ar trebui să poată muri intoxicați cu azot, fără durere, a fost discutată în Federal Berna.

Ca răspuns la o întrebare a consilierului național SVP Nina Fehrüssel, Elisabeth Baume-Schneider a răspuns că „Sarco nu este legal în Elveția din două puncte de vedere: pe de o parte, capsula a încălcat legea privind siguranța produselor și, prin urmare, nu ar trebui să fie introdusă pe piață, În plus, utilizarea azotului reprezintă o încălcare a Legii produselor chimice”.

Sinuciderea asistată medical este legală în Elveția din 1942, iar eutanasia medicală se poate face în alte patru țări din Europa: Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania.

În 2022, Libertatea a realizat interviu cu un medic din Elveția despre procedura controversată. Moartea asistată este un subiect de mare complexitate umană, medicală și legală, dar „când oamenii nu mai suportă durerile, ce fac?”, a spus atunci dr. Erika Preisig.

Pe 23 august 2022, românul Eugen Marin Sabău, 46 de ani, paraplegic, a devenit primul deținut din Spania care a primit dreptul de a fi eutanasiat în spitalul penitenciar din Spania în care se afla. În Spania, Legea eutanasiei a intrat în vigoare în 2021.


Dacă ai gânduri suicidale sau cineva apropiat trece printr-o astfel de criză, poți apela unul dintre următoarele numere de telefon:

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro. 

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop.

Urmărește-ne pe Google News