Procuratura federală germană și Ministerul Justiției de la Berlin au anunțat miercuri arestarea a 25 de persoane suspectate că ar face parte dintr-o organizație teroristă internă ce urmărea răsturnarea guvernului.

Operațiunea forțelor de securitate germane, care a avut loc miercuri dimineață devreme, a fost una amplă, vizând 130 de proprietăți, deținute de zeci de persoane din unsprezece state germane. Doi oameni au fost arestați în Austria și Italia. Dincolo de cei 25 arestați, poliția germană mai are în vizor alți 27 de suspecți.

Ministrul justiției, Marco Buschmann, a declarat că suspecții au legături cu mișcarea „Reichsbürger” (cetățenii Reich-ului). Buschmann a subliniat că raidurile au vizat persoane suspectate că ar fi planificat un atac armat împotriva instituțiilor statului, scrie Deutsche Welle.

„Din această dimineață are loc o amplă operațiune antiteroristă. Procurorul general federal investighează o presupusă rețea teroristă din mișcarea Reichsbürger”, a scris Buschmann. „Există suspiciunea că a fost planificat un atac armat asupra organelor constituționale”, a adăugat el.

Foști și actuali militari, parte a complotului. Cine este prințul Heinrich

Relatările din presa germană spun că organizația, formată din extremiști de dreapta, inclusiv foști militari, plănuia să ia cu asalt clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea.

Un personaj central în planurile suspecților era un bărbat de 71 de ani, cunoscut sub numele de prințul Heinrich al XIII-lea, scrie BBC News. Un al doilea suspect important a fost menționat sub numele de Ruediger v. P., în conformitate cu normele germane de confidențialitate.

Revista germană Der Spiegel scrie că primul este un cunoscut membru al unei familii nobile germane minore, în timp ce al doilea este un fost militar în vârstă de 69 de ani.

Heinrich al XIII-lea provine dintr-o veche familie nobiliară cunoscută sub numele de Casa de Reuss, care a domnit peste regiuni din actualul land estic Turingia până în 1918. Toți membrii de sex masculin ai familiei au primit numele Heinrich, precum și un număr.

Un militar activ, în prezent membru al Comandamentului Forțelor Speciale ale Bundeswehr (KSK), precum și mai mulți rezerviști din Bundeswehr se numără printre suspecți, a declarat pentru agenția de presă DPA un purtător de cuvânt al Serviciului de contrainformații militare al Germaniei (MAD).

Printre cei arestați se numără un bărbat care a încercat să ia legătura cu reprezentanți ai guvernului rus în legătură cu planurile sale, potrivit unei declarații a procurorului federal, dar nu există indicii că ar fi primit un răspuns pozitiv din partea surselor rusești pe care le-a contactat.

O femeie cu cetățenie rusă, pe care procurorii au identificat-o drept „Vitalia B.”, este suspectată că i-a susținut pe conspiratori și că a încercat să stabilească contacte cu Moscova.

Postul public de televiziune ZDF a relatat că un fost membru de extremă-dreapta din Bundestag, Camera inferioară a parlamentului, făcea, de asemenea, parte din complot și era pregătit să fie instalat în funcția de ministru al justiției al grupului, cu prințul Heinrich drept lider.

Preluarea puterii prin mijloace militare

Complotiștii își stabiliseră deja planurile de a conduce Germania, a declarat biroul procurorului federal.

Membrii au concluzionat că își puteau realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”, iar acest lucru includea și asasinarea unor persoane.

Procurorii au adăugat că adepții grupului cred că Germania este condusă de un așa-numit „stat paralel”, împărtășind astfel ideologia QAnon.

Mișcarea Reichsbürger, cu care această rețea teroristă ar avea legătură, este formată din mai multe organizații mici și persoane fizice, în principal în landurile Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania de Vest și Bavaria.

Acestea nu acceptă legalitatea Republicii Federale Germania și nu recunosc autoritățile sale guvernamentale.

Mișcarea susține că niciodată constituția germană de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost anulată în mod corespunzător și că, prin urmare, formarea fostei Germanii de Vest în 1949 și, în prezent, a Germaniei reunificate nu a fost niciodată validă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News