– Domnule Voinea, cum ați luat decizia publicării?
– Noi am fost deciși să o facem. Și ne-au sunat colegii de la data.gov.ro, din subordinea Secretariatul General al Guvernului, care au sesizat că STS-ul ni le pregătește și ne-au propus să facem un eveniment online comun cu data.gov.ro, cu ocazia zilei transparenței publice.
Am publicat datele așadar împreună cu cei care gestionează datele publice de la Guvern! Au participat în momentul lansării ei, noi și ONG-urile care au cerut transparentizarea. Și apoi a apărut scandalul.
Ștefan Voinea:
– Una dintre observațiile vehiculate este aceea că ați publicat adresele unor centre unde se vaccinează personal din siguranța națională.
– Să o luăm de la început, vă rog. Ministerul Sănătății, prin INSP, deține o bază de date alcătuită de STS. Ministerul e beneficiarul, STS este cel care livrează, dacă vreți. De fapt, beneficiarul e publicul. Bun. Noi am primit de la mai multe organizații neguvernamentale cerere ca aceste date, care sunt publice, să fie oferite într-un format deschis. Am întrebat STS care e cel mai apropiat format de ce fac ei, ca să nu supraîncărcăm tot sistemul acum.
– Argumentul ministrului de interne, de pildă, e că datele pot leza anumite instituții.
– Nu e calitatea mea să polemizez cu nimeni, să răspund unui ministru. Dar pot explica publicului. Dacă datele nu ar fi fost publice, ci secrete, ele ar fi fost codificate de la început.
Dacă datele erau secrete, SRI sau STS le-ar fi secretizat. Există proceduri în statul român pentru așa ceva. În acea bază de date de la INSP nu ajung date secrete. Acesta este primul nostru argument.
Ștefan Voinea:
– Spuneți că, în cazul în care erau secrete datele, existau instituții responsabile pentru a le proteja, pentru a le păstra secrete?
– Da, exact. Iar aceste instituții s-ar fi sesizat dacă ceva se încălca în momentul publicării. Să acceptăm, de dragul demonstrației, că nu le secretizau, noi le publicam și părți din ele nu erau destinate publicului. Atunci ne-ar fi spus: „Ați greșit, ați făcut o gafă. Scoateți datele”. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, tocmai pentru că datele nu sunt secrete, sunt publice. Acesta este al doilea argument al nostru: absența oricărei reacții de la instituțiile abilitate. Și mai există încă un argument care arată legitimitatea publicării.
– Care?
– Să presupunem că acestea date ar avea anumite componente secrete și, totuși, nu au fost secretizate, noi le-am publicat iar serviciile secrete nu au sesizat că ceva e în pericol. Dar au observat alții. Păi, atunci nu se rezolvă printr-un scandal, ci discret. Ceea ce iarăși nu s-a întâmplat, dimpotrivă s-au publicat print-screen-uri cu presupusa noastră gafă de securitate chiar de către cei care ne-au acuzat. Dacă era o problemă reală, nu asta ar fi fost reacția autorităților. Foarte bine că s-au publicat că nu e nimic secret, de fapt. Listele de pe data.gov.ro nu conțin nume, date sensibile, sunt informații publice.
– Datele nu mai sunt actualizate. De ce?
– Nu știm. Ministerul Sănătății nu mai are acces la baza de date data.gov.ro. Ni se spune că e o problemă tehnică. Asta înseamnă că nu putem împrospăta datele către oameni. Dar noi vom găsi alte căi se le publicăm. Sunt date ale publicului.
Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a refuzat să comenteze această situație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro