Doctorul Silviu Iștoc, de 39 de ani, specialist obstetrică-ginecologie într-un spital privat din București, a decis în urmă cu opt luni să nu mai facă întreruperi de sarcină la cerere.
El a explicat pentru Vice că a luat decizia după 13 ani de lucru în spitale publice în care a făcut chiuretaje pentru femei care nu-și doreau sarcina. ”Eu lucrez într-un spital privat și am avut acest lux de a alege. Dacă aș fi lucrat în continuare într-un spital public, bănuiesc că aș fi obligat să fac întreruperi de sarcină”, a declarat doctorul.
Ginecologul bucureștean susține că ”această intervenție e o alternativă extremă. Din păcate, în timpul rezidențiatului, mă confruntam cu paciente care veneau din două în două luni să se chiureteze. Chiuretajul era un mijloc de contracepție. Ori asta e o nebunie. Pledez pentru contraceptive, sterilete și așa mai departe. Eu nu am făcut niciodată un chiuretaj cu inima deschisă, căci nu am simțit că e o intervenție corectă”.
Vorbind de argumentele sale împotriva avortului, doctorul Iștoc spune că acestea nu sunt ”neapărat religioase”. ”Adică simți un lucru și asta e. Înainte de orice chiuretaj e bine să faci o ecografie, asta se recomandă. Atunci vezi mâini, picioare și cum zburdă o ființă umană. Căci de la 11-12 săptămâni, deja capătă o formă umană. Poți să îi numeri degetele, îi vezi și sexul. Vă asigur că nimeni nu poate să facă cu inima deschisă o asemenea procedură după ce se uită la așa ceva”, a explicat ginecologul.
El supune, însă, că ”cred în dreptul femeii de a alege până la o anumită vârstă gestațională. Mai bine așa decât să aducă pe lume un copil care nu va fi iubit sau va fi abandonat”.
Întrebat ce face atunci când are paciente care vor să facă avort, ginecologul spune: ”Le-am îndrumat către colegi care încă efectuează această procedură și, evident, o fac bine. Le-am explicat că e o decizie personală și că întotdeauna am simțit că nu este în regulă ceea ce fac”.
Citește interviul complet cu doctorul Silviu Iștoc pe Vice România.
51 de spitale din 29 de județe nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, deși România este unul dintre statele care are o legislație care permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, fie ele la cerere sau în scop medical, arată raportul „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” realizat de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.
Potrivit raportului, „se fac întreruperi de sarcină oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București. Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe. Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe”.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro