Complexul, descoperit în apropiere de „House of the Inca” din vastul sit arheologic Huanuco Pampa din centrul Peru, ar fi fost folosit, potrivit arheologilor locali, în scopuri religioase de membrii de rang înalt ai imperiului incaş, care în urmă cu 500 de ani se întindea din sudul Ecuadorului până în centrul Chile.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Luis Paredes Sanchez, manager de proiect la Huanuco Pampa, a spus că structura este similară cu niște „spaţii mai ierarhizate, restricţionate şi sacre din centrele administrative incaşe care, în loc să aibă o funcţie utilitară sau sanitară, servesc totodată în scopuri religioase şi pentru venerarea strămoşilor”.

Baia, „sculptată cu rafinament”, are o adâncime de doi metri şi este prevăzută cu piscine independente şi deversoare, precum şi cu o scurgere centrală care duce apa într-un canal de drenaj ce desparte încăperea în două platforme de mici dimensiuni sau „bănci” pentru incaşi, a precizat Ministerul Culturii din Peru într-un comunicat.

Situl arheologic Huanuco Pampa face parte din proiectul Qhapaq Nan, o reţea complexă de drumuri cu o lungime de 25.000 de kilometri, care făcea legătura între Ecuador, Columbia, Peru, Bolivia şi Argentina. Sistemul de drumuri a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2014.

În Peru se află sute de situri arheologice, inclusiv templul Machu Picchu din capitala incaşă Cusco sau liniile Nazca, desene masive trasate în urmă cu 1.500 de ani în regiunea deşertică de coastă Ica.

 
 

Urmărește-ne pe Google News