Slujba de înhumare oficiată de un sobor de 13 ierarhi a fost una specială pentru calugări şi a durat mai bine de trei ore. Somnul veşnic şi-l va odihni în curtea catedralei arhiepiscolpale, alături de ceilalţi trei episcopi care au slujit la Episcopia Râmnicului.
Ploaia torenţială nu i-a clintit din loc pe cei peste 300 de enoriaşi care au venit la înmormântare. Unii s-au ascuns sub umbrele, sub streaşinile clădirilor sau pe unde au apucat. „Nu contează dacă plouă şi este frig, am venit din respect pentru el, a fost un preot blând”, a declarat Alexandra, o tânără de 30 de ani.
Din cauza frigului şi a ploii, unuia dintre enoriaşi i s-a făcut rău şi-a avut nevoie de îngrijiri medicale. „Este vorba de un bărbat, în vârstă de 55 de ani. Din cauza frigului, i s-a declanşat o tahicardie, îl ducem la spital pentru investigaţii”, a spus asistenta de pe ambulanţă.
Arhiereul ÎPS Gherasim, născut pe 14 noiembrie 1914, în Muntenii Buzăului, din judeţul Ialomiţa, s-a călugărit la vârsta de 23 de ani când şi-a schimbat numele din Gheorghe Cristea în Gherasim.
În cei 80 de ani cât a slujit biserica ortodoxă a fost pe rând preot, stareţ şi episcop vicar, episcop şi arehiepiscop. ÎPS Gherasim a recunoscut că pe vremea când era stareţ la mănăstirea Căldăruşani a colaborat cu Securitatea, având nume de cod Valentin Ionescu.
După 40 de zile de la înmormântarea lui ÎPS Gherasim se va alege un nou arhiereu al Arhiepiscopiei Râmnicului, însă până atunci ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei va conduce eparhia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro