Dosarul în care a fost acuzat ÎPS Teodosie este cunoscut sub numele de dosarul ”Nazarcea”, după numele localității în care se află o fermă a arhiepiscopiei care a obținut fonduri europene prin intermediul APIA.
Arhiepiscopul a fost acuzat de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.
Magistrații Curții de Apel Constanța nu au dat curs cererii procurorilor care ceruseră pedeapsa cu închisoarea, faptele pentru care a fost acuzat prelatul fiind pasibilă cu întemnițare de la 2 la 7 ani.
”În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, (instanța – n.red.) dispune achitarea inculpatului PETRESCU TEODOSIE, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (acte materiale din perioada 2010-2016)”, se arată în sentința judecătorilor care au dispus, totodată, ridicarea sechestrului pe conturile arhiepiscopului.
Citește și:VIDEO | ÎPS Teodosie s-a împiedicat în timp ce urca pe o cisternă cu agheasmă