„Este o rănire a sufletului credincioşilor în această mare sărbătoare. La ora 12.00 dăm lumină! Nici liturghia n-o putem face. Cum să restricţionăm această sărbătoare? Aceste canoane sunt de la Dumnezeu. Cu Dumnezeu nu negociem! Nici turcii, când ne-au ocupat, nici comuniştii nu ne-au interzis sărbătorile!”, a spus ÎPS Teodosie, 64 de ani, la Antena 3.
El a fost întrebat dacă se va conforma restricţiei de a încheia slujba în noaptea de Înviere la ora 2.00: „Imposibil. Cine o să ne alunge, suntem sub ocupaţie? Biserica este autonomă! De ce această restricţionare a sufletului? Sufletul fără trup rămâne viu, trupul fără suflet este mort. Vă rogăm să ne lăsaţi Paştele şi sufletele libere”, a cerut Teodosie.
El şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor renunţa la
restricţionarea programului ceremoniilor religioase în noaptea Învierii.
Eu nădăjduiesc că vom birui. Vom face rugăciuni. Îi îndemn pe toţi credincioşii să se roage pentru luminarea conducătorilor noştri, să nu ne obstrucţioneze Paştele… Eu nu pornesc război, ci apăr credinţa pe care sunt dator să o apăr!
ÎPS Teodosie
Premierul Florin Cîțu a avut miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. În urma discuțiilor, s-a stabilit că atât credincioșii ortodocși, cât și cei catolici vor putea merge la biserică de Paște, iar restricția de circulație ar putea fi ridicată în noaptea de Înviere, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.
Iar azi premierul a spus că se va adapta intervalul restricțiilor de circulație astfel încât „credincioșii să poată participa fizic la Înviere”.
Precizările BOR
Într-un comunicat transmis „în legătură cu neînțelegerea legată de intervalul orar al ridicării restricțiilor de circulație (pe jos sau cu mijloc de transport personal) în noaptea de Înviere”, Biserica Ortodoxă Română a transmis:
- Slujba Învierii începe și se termină la ore diferite în bisericile catolice și ortodoxe. În cele din urmă ea se desfășoară între orele 0.00 și cel târziu 4.00. Ține de elementara evidență că, în contextul oficial explicat deja de autorități și cultele religioase care au avut azi un dialog onest și fertil, participanții la această slujbă din cea mai sfântă noapte pentru creștini se vor putea întoarce la casele lor fără să fie vânați și amendați pe străzi, iar slujba în sine va fi oficiată conform rânduielii sale firești.
- Ora 2.00 este unul dintre reperele orare ale ridicării temporare a restricțiilor în noapte de Paști a creștinilor catolici, a căror slujbă de Înviere începe și se termină mai devreme decât cea ortodoxă. Reperele orare referitoare la aceasta din urmă vor fi comunicate la timp spre liniștirea noastră a tuturor.
În 2021, Paștele ortodox pică pe 2 mai, în vreme ce Paștele catolic pică pe 4 aprilie.
Foto: Mediafax