Două nume a rostit Nicușor Dan când a fost întrebat pe cine vrea să dea afară din Primăria Capitalei, la cald, după anunțul privind câștigarea alegerilor: Adrian Iordache, directorul Direcției Juridic, și Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef.
Una dintre problemele noului primar este rezolvată. Ștefan Dumitrașcu a declarat, pentru Libertatea, că pleacă de bunăvoie, pentru că nu poate lucra cu Nicușor Dan.
Arhitectul-șef al Capitalei spune că ”e urât” ca un primar, un politician, să facă astfel de afirmații, prin care amenință cu concedierea funcționarii publici din instituția pe care urmează să o conducă.
În ceea ce privește acuzațiile pe care Nicușor Dan i le aduce, cum că a semnat mai multe acte în mod ilegal, Dumitrașcu arată că instanța l-a găsit nevinovat în toate dosarele în care a fost vizat.
”Îl provoc pe Nicușor Dan să arate măcar un astfel de act și, dacă nu poate, să-și retragă acuzațiile”, a spus Ștefan Dumitrașcu.
El a mai precizat că nu se simte amenințat de avertismentul dat de noul primar, pentru că și-a desfășurat activitatea în mod cinstit și că, oricum, nu-i va da lui Nicușor Dan ocazia de a-l băga în Comisia de disciplină și de a cere demiterea sa. Pentru că va renunța la detașare din proprie inițiativă.
Voi înceta eu detașarea, pentru că nu pot lucra cu un astfel de om. Este sub demnitatea mea să discut cu el probleme urbanistice.
Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Capitalei:
Ștefan Dumitrașcu a ajuns în poziția de arhitect-șef al Bucureștiului în 2017, prin detașare de la Primăria Sectorului 3, unde ocupa aceeași poziție.
Războiul plângerilor penale
”Dacă nu își încheie detașarea, o voi face eu”, a comentat sec Nicușor Dan, anunțul făcut de Ștefan Dumitrașcu.
În calitate de președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan s-a confruntat des cu Ștefan Dumitrașcu. Acesta din urmă s-a ales și cu un dosar la DNA, care a fost clasat în 2018, soluție confirmată și la Curtea de Apel, în 2019.
După ce a fost nevoit de mai multe ori să dea cu subsemnatul la DNA, Ștefan Dumitrașcu i-a întors serviciile lui Nicușor Dan și, la începutul acestui an, a depus o plângere penală pe numele acestuia, pe motiv că ar fi indus în eroare organele judiciare.
Libertatea l-a contactat pe directorul Direcției Juridic, Adrian Iordache, amenințat și el cu destituirea, însă acesta nu a vrut să facă nicio declarație.
Iordache lucrează la Direcția Juridic a Primăriei Capitalei din anul 2000, iar din 2003 este director al aceluiași departament, post ocupat prin concurs.
Audit de personal în toată Primăria
”Lista neagră” a noului primar este mult mai lungă, motiv pentru care anunță că va face un audit de personal la nivelul întregii instituții, pentru a vedea exact câte posturi sunt ocupate prin concurs, câte prin detașare și ce posturi sunt vacante.
Toți angajații vor fi evaluați și va fi verificată inclusiv legalitatea concursurilor.
”La detașări este simplu, conducătorul instituției poate opri pe loc detașarea. Mai sunt situații, cum este cazul lui Adrian Iordache, unde încălcările sunt flagrante, iar Comisia de disciplină poate dispune încetarea. Mai sunt, de asemenea, din informațiile mele, oameni care au dat concurs fără a avea diplomele cerute, iar aici vom face verificări”, a explicat Nicușor Dan, pentru Libertatea.
În cazul oamenilor care au dat concurs pentru post și totul este legal, ar fi un abuz în serviciu să îi dăm afară. Însă aceștia vor fi evaluați.
Nicușor Dan, noul primar al Capitalei:
Agenția Națională a Funcționarilor Publici: ”Legea avantajează angajatul, nu angajatorul”
”Principalul criteriu pentru a ocupa o poziție publică importantă în administrația PSD din București e să fii naș, fin, soră, frate, partener de afaceri sau fiu de partener de afaceri”, spunea Nicușor Dan într-o conferință de presă înainte de alegeri, în care a vorbit despre ”caracatița infracțională, instaurată de Gabriela Firea la nivelul Primăriei Capitalei”.
Veniți pe filiera Firea-Pandele, de multe ori direct din Voluntari, rude sau prieteni ai familiei de primari sunt angajați ai PMB sau ai societăților din subordine, unii dintre ei având chiar funcții de conducere în mai multe companii municipale.
Schimbarea oamenilor plasați de Gabriela Firea în posturi cheie ar putea fi o procedură dificilă și de durată, în special pentru funcții publice care au fost ocupate prin concurs.
”Sunt trei modalități prin care un funcționar public își poate pierde postul și toate sunt dificile. Legea avantajează angajatul, nu angajatorul”, a declarat Violeta Vijulie, vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru Libertatea.
Una dintre modalități se referă la reorganizarea activității instituției, situație în care angajații care rămân fără post pot opta imediat pentru un altul, pentru că rămân în corpul de rezervă al funcționarilor publici.
Celelalte două se referă strict la competențele și activitatea angajatului.
Dacă angajatul nu își face suficient de bine treaba pe o perioadă mai lungă de timp, este evaluat și testat prin diverse sarcini, pentru îndeplinirea cărora primește calificative. În funcție de calificative, se ia sau nu în calcul concedierea lui.
Dacă un funcționar public a făcut ceva foarte grav, este băgat în Comisia de disciplină, cu propunerea de a fi demis. Comisia poate respinge propunerea angajatorului și se poate rezuma la un avertisment sau la o tăiere de salariu, explică Vijulie.
Dacă este, totuși, concediat, și consideră că a fost un abuz al instituției, angajatul poate da în judecată instituția pentru a-și recăpăta postul.
”Tocmai de aceea se ajunge foarte greu la demitere. Iar dacă îl concediezi și te dă în judecată, te judeci cu el trei ani și trebuie să îi dai înapoi postul”, mai spune reprezentantul ANFP.