Anders Tegnell a admis, într-un interviu acordat miercuri Sveriges Radio, că prea mulți oameni au murit în Suedia din cauza COVID-19, scrie Financial Times.

Întrebat de jurnaliștii suedezi dacă bilanțul deceselor nu este prea mare, Tegnell a răspuns: ”Da, absolut”, adăugând că Suedia trebuie să facă o analiză pentru a vedea cum să împiedice acest lucru pe viitor.

El a mai spus că autoritățile ar impune mai multe restricții, dacă ar fi puse într-o situație asemănătoare.

Dacă am întâlni aceeași boală, cu tot ceea ce știm despre ea azi, cred că ne-am situa undeva între ceea ce a făcut Suedia și ce au făcut restul țărilor.

Anders Tegnell, epidemiolog-șef suedez:

”Există evident un potențial de îmbunătățire în ceea ce a făcut Suedia. Ar fi bine de aflat ce anume ar trebui să închidem pentru a preveni răspândirea virusului”, a spus oficialul.

Mărturisirea este cel puțin surprinzătoare, după luni în care Tegnell a criticat restricțiile dure aplicate de alte țări, despre care a spus că nu sunt sustenabile pe termen lung.

Declarațiile epidemiologului vin într-un moment în care guvernul de la Stockholm a promis că va institui o comisie de anchetă a strategiei anti-COVID-19.

Suedia, izolată, cetățenii își schimbă opinia despre strategie

Suedia și-a ținut deschise cele mai multe școli, magazinele și restaurantele, dar și granițele și nu a impus restricții de circulație, bazându-se pe responsabilitatea cetățenilor.

În plină pandemie, unii rezidenți din Malmo se îngrămădeau într-o piață din oraș FOTO: EPA

Numărul deceselor s-a apropiat însă de 4.500, într-un evident contrast cu statele vecine. Doar 580 de oameni au murit în Danemarca și 237 în Norvegia, spre exemplu, țări care au jumătate din populația Suediei.

Principalele probleme ale Suediei au fost greșelile majore din căminele de bătrâni, soldate cu numeroase decese, dar și eșecul autorităților în demararea unei campanii de testare pentru depistarea virusului și izolarea bolnavilor.

Opinia publică din Suedia a fost până acum alături de Tegnell și de strategia promovată de autorități, în ciuda multor critici venite de la experți din țară sau de peste granițe.

În ultimele zile însă, politicienii suedezi spun că cetățenii au început să își schimbe părerea.

Suedezii sunt ”rușinați” de numărul mare de decese din căminele de bătrâni, a declarat pentru Financial Times Hans Wallmark, un parlamentar din opoziție.

Nu în ultimul rând, cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că Norvegia și Danemarca și-au deschis reciproc granițele, săptămâna trecută, dar au exclus din această bulă nordică Suedia, tocmai din cauza numărului mare de cazuri de infecție și de decese.

”Toate aceste lucruri au condus la o discuție mai critică în Suedia”, pe tema măsurilor care ar trebuit să fie luate, a mai spus Wallmark.

Acesta a fost completat de fostul premier Carl Bildt. ”Este deranjant că suedezii sunt considerați mai nesiguri decât ceilalți din această parte a Europei”, a spus Bildt.

Fostul premier a oferit drept exemplu nemulțumirea rezidenților din regiunea suedeză Skane, conectată de Danemarca prin podul Oresund, și unde rata de infecție este mult mai mică decât în Stockholm.

”Cred că se simt pedepsiți pentru politicile decise în capitală”, a spus Bildt.

La rândul ei, predecesoarea lui Tegnell, Annike Linde, a declarat pentru televiziunea publică suedeză că deși a susținut inițial modelul adoptat de acesta, și-a schimbat mai apoi părerea.

Nu a existat nicio strategie pentru persoanele vârstnice, nu înțeleg cum pot veni acum să spună că nivelul de pregătire a fost bun, când, de fapt, a fost slab.

Annike Linde, medic epidemiolog:

 
 

Urmărește-ne pe Google News