Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a anunțat că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naționale ale României (ANR), „pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR”, pentru a suplimenta actuala arhivă foto online a IICCMER.

În acest moment, arhiva foto online, cunoscută sub numele de „Fototeca online a comunismului românesc”, găzduiește 5.600 de fotografii.

În cadrul proiectului, va fi reconstruit site-ul care găzduiește fototeca, dar va fi îmbunătățit și motorul de căutare. Totodată, estimările arată că vor fi digitalizate 18.000 de fotografii anual, pe o durată de 6 ani.

La finalul proiectului, publicul va avea acces gratuit la toate fotografiile existente la Arhivele Naționale din perioada comunismului, 1945-1989, inclusiv imagini rare cu Nicolae Ceaușescu, Petru Groza și Gheorghiu Dej, dar şi din perioada Regalității cuprinsă între 1921-1944.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluție, românii au dreptul să își cunoască istoria, iar noi avem obligația să le oferim accesul la informații prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim”, a spus Daniel Șandru, președintele IICCMER.

„Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani, dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist”, a adăugat el.

Potrivit declarațiilor făcute pentru Libertatea de coordonatorul proiectului, Ștefan Bosomitu, scanarea întregii arhive foto va începe în luna iulie, iar primele imagini digitalizate vor putea fi văzute pe noul site după aproximativ două luni.

„Vrem să ajungem spre 3.000 de fotografii digitizate în primele două luni, iar platforma va fi updatată în mod curent, pe măsură ce scanăm fiecare album. Scanarea se va face la calitate înaltă, este vorba despre o rezoluție de 600 DPI”, a explicat coordonatorul de proiect pentru ziar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News