UPDATE 18.00: Întrebată de Libertatea ce crede despre oferta președintelui, Ariana Dudună s-a arătat reticentă.

„E necesar să avem consens politic pe anumite teme, în special pe finanțarea Educației, însă mi-e greu să mai cred în acorduri”. „Mi-e greu să mai cred că legile vor fi respectate. De fiecare dată când apare o lege nouă, un act normativ, îmi e greu să cred ca va fi respectată, cu atât mai mult să cred într-un acord. Vom fi alături de profesori, dacă ei vor decide să continue greva. Mâine sigur va continua, nu pot să mă pronunț pe săptămâna viitoare. Cert este că greva trebuie să se încheie cu o victorie, această grevă nu se poate încheia cu un eșec”, a afirmat reprezentanta elevilor pentru ziar.

Ea a catalogat drept „eșec” „acceptarea unei oferte făcute de Guvern, care a fost deja refuzată trei zile la rând”

„Dacă greva se încheie cu un eșec, putem să aprindem o lumânare sistemului de învățământ. Dacă nici prin cea mai mare grevă generală din ultimii 20 de ani, înaintea examenelor, nu putem crește finanțarea Educației, nu putem să trezim politicienii… îmi pare rău, dar nu ne rămâne altceva de făcut decât să aprindem o lumânare și pentru învățământ, și pentru societatea civilă, eventual pentru toată țara.

Totodată, reprezentanta elevilor a subliniat că, deși e normal ca elevii să fie stresați, asta „n-ar trebui să permită ca această emoție să fie folosită de politicieni într-un scop diabolic – acela de a întoarce părinții și elevii împotriva profesorilor”.

„Este normal să fim îngrijorați, dar nu vom ceda nici noi, vom rămâne alături de profesorii noștri și alături de întreg sistemul de învățământ. Suntem azi în stradă și pentru generațiile următoare de elevi, nu doar pentru noi. Nu putem sta alături de un Guvern care ne-a tăiat bursele, care ne-a tăiat transportul gratuit, un Guvern care ne ține cu manuale școlare vechi de ani de zile, cu o programă învechită, nu putem! Ar însemna ipocrizie”, a mai spus eleva.

***

Ariana Dudună are 18 ani și este una dintre cele mai cunoscute figuri din rândul reprezentanților elevilor din România.

Ca președinte a Asociației Elevilor din Constanța, poziție în care a fost aleasă în 2021, Dudună a fost invitată să ia parte la negocierile dintre sindicate și președintele Klaus Iohannis. Acestea au avut loc marți după-amiază, 30 mai, la Palatul Cotroceni, după o săptămână și jumătate de proteste în învățământ.

Ea a fost însoțită de liderii sindicali Marius Nistor (președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”), Simion Hăncescu (FSLI – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Anton Hadăr (președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater).

„Cererile profesorilor sunt legitime”

Anterior, Dudună a vorbit, pentru Libertatea, despre poziționarea asociației din care face parte.

„Alături de celelalte asociații de elevi din țară, susținem greva profesorilor în mod necondiționat. Considerăm că cererile lor sunt legitime și de bun-simț. Ne dorim ca profesorii noștri să fie tratați cu respect de către Guvern”, a spus ea pentru ziar.

Cum ne afectează pe noi, elevii? În primul rând, dintr-o perspectivă directă. Anume faptul că profesorii de la clasă pot fi mai stresați, nu-și mai dau interesul atât de tare. Dacă sunt nevoiți să aibă și un job part-time, dacă se chinuie cu chiria, etc., vin mai obosiți la clasă, scade calitatea actului de predare.

Ariana Dudună, reprezentantă a elevilor:

Dudună a fost prezentă la ambele proteste ale profesorilor din București. Atât la cel de joi, 25 mai, cât și la cel de marți, 30 mai.

Pozițiile publice ale Arianei Dudună

În 2022, Ariana Dudună a criticat proiectul „România Educată”, promovat intens în anii trecuți de președintele Klaus Iohannis. „Este dezamăgitor faptul că, deși dezbaterile care au avut loc în anii trecuți au fost eficiente și ar fi putut da rezultate bune, la acest moment nu se mai întâmplă nimic cu ele”, declara ea.

„Selfie din Piața Victoriei. Cu Asociația Elevilor din Constanța. Ne susținem profesorii”, a scris Ariana Dudună pe Facebook, în ziua protestului

Reprezentanta elevilor a vorbit și despre bacalaureatul la religie.

„Sunt curioasă dacă vor exista elevi care își schimbă religia ca să dea alt Bac la altă religie pentru că li se pare mai ușor”, a spus ea pentru Europa FM. 

În 2021, Dudună a fost împinsă pe scările Consiliului Județean Constanța de paznicul instituției. Încerca să participe la o ședință publică, scria Adevărul. Ea milita pentru gratuitatea transportului public în comun pentru elevi.

Urmărește-ne pe Google News