Numărul persoanelor intubate (pentru ventilație mecanică) a crescut de patru ori de la ridicarea restricțiilor, conform unui tweet al companiei Banner Health, cea mai mare rețea medicală din Arizona.
Banner Health adaugă că propriile resurse de intubare sunt în prezent utilizate la capacitate maximă. Conform CNN, 76% din paturile de la terapie intensivă disponibile în întreg statul Arizona erau ocupate luni.
Prea puține paturi, prea multe cazuri
Din cauza acestei situații, directorul de sănătate al statului a cerut, pe 6 iunie, ca spitalele să “activeze complet” planurile de urgență. Principalele măsuri prevăzute de aceste planuri includ creșterea paturilor disponibile în ATI cu 50%, înghețarea intervențiilor chirurgicale elective (adică neesențiale) și utilizarea voluntarilor ca suport pentru personalul din instituțiile medicale
Situația este alarmantă. Singura fărâmă de împăcare pe care o pot găsi este că, cred eu, în Arizona ar trebui sa fie mai ușor să te distanțezi social decât în alte locuri.
Dr. William Hanage, profesor de epidemiologie la Harvard, pentru Forbes:
În prezent, Arizona a înregistrat peste 29.000 de cazuri și aproape 1.100 de decese, conform Departamentului de Servicii de Sănătate Arizona. Forbes citează și pe Will Humble, fostul director de sănătate al statului, conform căruia singurele măsuri realiste din acest moment sunt ori înființarea unor spitale de teren, ori instituirea carantinei în masă, sau ambele.
Nu doar Arizona se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri. Deși 24 de state au înregistrat o scădere a numărului oficial de cazuri, celelalte 19 au văzut o explozie de coronavirus.
Și, nici în cazul celor 24, nu este clar dacă cifrele oficiale reflectă corect realitatea din teren; putem doar să sperăm că da.
Arizona nu e singurul loc în care se întâmplă
Deși mare parte din numărul nou de cazuri se datorează limitării sau eliminării totale ale măsurilor de carantină fără un plan de a îngrădi răspândirea virusului, mișcările de protest care au cuprins America ajută, de asemenea, la diseminarea sa.
Autoritățile din statul North Carolina, de exemplu – stat care a ajuns la un număr record de peste 37.200 de cazuri și 1.060 de decese – roagă cetățenii care au participat la proteste să se testeze pentru coronavirus indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor.
Ce înseamnă asta pentru România?
De la începutul carantinei până pe 15 mai, data ridicării restricțiilor, România a înregistrat 16.400 de cazuri. De atunci, cifra a crescut la peste 21.000.
Să sperăm că vom fi mai norocoși sau mai responsabili decât americanii, pentru că acestea sunt singurele noastre opțiuni. România nu are nici pe departe resursele medicale ale SUA, mai ales din punctul de vedere al materialelor și consumabilelor necesare.
Autoritățile, de la nivel de structuri medicale locale până la Guvern, s-au marcat mai degrabă prin management deficitar, corupție, și mișcări de an electoral, decât prin eficiență și soluții.
Norocul nu ni-l putem schimba, dar putem să-l îmbunăm cu responsabilitate civică. Împotriva unui virus nu merge cu jumătățile de măsură cu care ne-am învățat ultimii 30 de ani sub conduceri găunoase si defectuoase. Purtați mască în public – nu sub bărbie, nu sub nas, că nu intimidează virusul!
Masca trebuie să acopere nasul și gura sau nu vă protejează. Nu vă atingeți ochii în spații publice. Spălați-vă, la fiecare ocazie, pe mâini.
Carantina s-a terminat, dar epidemia, nu. În timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, cea mai mortală epidemie din istorie, primul val, din primăvară, a fost aproape la fel de periculos ca o gripă normală, și a afectat mai ales pe cei foarte tineri sau foarte bătrâni. Cel de-al doilea val, din toamnă, urma să ucidă milioane de oameni, inclusiv dintre cei în floarea vârstei (25-35 de ani).
Exemplul Arizonei arată că, dacă ne jucăm cu focul, putem trece prin asta din nou.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
Foto: Hepta