Armele de ultima ora si tehnica militara prezentate la expozitia Black Sea Defence ne-au facut sa simtim cu adevarat ce inseamna sa fii membru NATO. Au fost dezvaluite o serie de tehnologii care par rupte din filmele de science fiction, deja intrate in dotarea fortelor de securitate romanesti.

Tehnica militara de ultima ora, avioane supersonice, tancuri capabile sa ocheasca la 25 de kilometri si arme parca rupte din filmele science fiction au atras cateva mii de vizitatori, saptamana aceasta, la expozitia Black Sea Defence& Aerospace, desfasurata la Romaero Baneasa, din Capitala.

Vedeta romaneasca a expozitiei a fost polivalentul elicopter Puma Socat, capabil atat de transport, cat si de atacuri aer-aer sau aer-sol. ‘As defini zborul ca pe o poezie facuta pe formule matematice, ne-a explicat pilotul elicopterului, Dan Stocheci, din escadrila 905 Wild Cats. Aparatul costa in jur de sase milioane de euro si a fost folosit in teatrul de operatiuni din Bosnia. Elicopterul are in dotare un dispozitiv de urmarire si ochire in intuneric. De altfel, doar casca pilotului costa ‘numai 25.000 de euro datorita sistemelor de ochire incorporate in acest dispozitiv.

Raufacatorii ar face bine sa se lase pagubasi cand aud ca luptatorii Cobra Security sunt pe urmele lor. Echipamentul agentilor Cobra depaseste cu mult conceptul armelor uzuale. ‘Corner shot e dispozitivul care ii ajuta pe tragatori sa ocheasca si sa traga cu arma stand in siguranta, in spatele unui obstacol. ‘Practic, eu stau dupa zid. Suportul se rabateaza, iar prin intermediul camerei de filmat pot sa localizez tinta pe monitorul din dotarea dispozitivului. Interesant e ca orice arma poate fi adaptata la acest dispozitiv, ne-a spus unul din tragatorii Cobra. Pretul unui ‘Corner shot porneste de la 6.000 de euro. 

Un alt dispozitiv, venit parca din viitor, este ‘robotelul-paianjen. Este vorba de un robotel, cu patru roti, capabil sa escaladeze orice zid prin intermediul unui sistem de vacuum care il tine, practic, lipit de perete, dotat cu un brat mobil cu camera de filmat. Aparatul poate fi folosit cu succes si in timpul alarmelor cu bomba.

„Il umpleam cu iepuri ca sa-i testam rezistenta”

Tancul TR 85M1 e produs de Uzina Mecanica Bucuresti. Tancul a fost produs in anii 80. Este manevrat de un echipaj de 4 persoane si atinge in jur de 60 km/h, fiind propulsat de un motor de 860 de cai putere. Echipamentul e  compus din arma centrala, mai exact tunul, capabil sa ocheasca o tinta la 25 de kilometri, doua mitraliere si aruncatoarele de grenade sau fumigene. Pe langa armele propriu- zise, tancul a fost dotat cu sisteme de ghidaj si ochire de ultima ora. E vorba de sistemul de ochire cu infrarosu sau sistemul electric de control al armelor si turelei. ‘Cand le testam rezistenta, pe vremuri, le umpleam cu iepuri si ne puneam cu tunurile pe ele. Mereu gaseam iepurii fara probleme. Va spun ca e tanc rezistent, are blindajul de 10 centimetri, sustine unul din mecanicii ‘infernalei masinarii. Pretul unui model porneste de la un milion de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News