Companiile Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, principalii constructori de armament ai armatei Statelor Unite, dezvoltă o serie de prototipuri de arme laser. Asta după ce încă din 2014 a fost introdus în arsenalul Marinei americane un laser de 30.000 de wati. Acesta este montat pe una dintre navele lor de război, USS Ponce.
Lockheed Martin tocmai a anunțat că a dezvoltat un laser de 60 kW, care va fi montat în câteva săptămâni pe un camion militar, pentru a fi testat pe drone și mine. Acest laser poate distruge o dronă aflată la 500 de metri stând focalizat pe ea câteva secunde, a explicat Jim Murdoch, șef al diviziei navale a Lockheed Martin.
Totuși, spre deosebire de fasciculul armelor cu laser din franciza Star Wars, în cazul celor dezvoltate pentru Pentagon acesta nu este vizibil cu ochiul liber.
Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se menţin într-un interval de putere de câteva zeci de kilowaţi.
Obiective urmărite
Specialiștii în armament susțin că, în maximum zece ani, aceste lasere ar putea chiar să doboare o rachetă de croazieră.
Forţele speciale din armata americană vor ca în următorii trei ani să testeze un laser de 150 kW pe bombardierul AC-130, specializat în misiuni de sprijin al trupelor trestre.
Principalul avantaj al armelor cu laser este acela că dispun de o capacitate nelimitată de muniţie. Astfel că avioanele de luptă vor ajunge să nu mai fie nevoite să se întoarcă la bază pentru a face plinul cu muniție atunci când sunt în misiune.
Militarii şi reprezentanţii industriei de armament afirmă că le mai lipseşte un singur lucru pentru ca armele laser să intre rapid în arsenalul american: finanţarea garantată de Congres.
Politicienii americani rămân însă prudenţi, influenţaţi încă costisitoarea aventură a unui laser experimental montal pe un avion Boeing 747. Acel laser a fost produs chimic, spre deosebire de laserele produse cu fibre optice în zilele noastre. Peste 5 miliarde de dolari au fost alocaţi în acel experiment, care a fost stopat în 2012, după 10 ani de testare.
Între timp, în România, la Măgurele, se montează cel mai puternic laser din lume. Laserul de la Măgurele va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai puternic laser existent acum. Dacă cineva i-ar pune în faţă o bucată de materie (hârtie, plastic, metal etc), această s-ar face imediat nevăzută.