Potrivit MApN, măsura a fost luată în conformitate cu o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe 7 septembrie.
„În conformitate cu Hotărârea nr. 31 din 7 septembrie 2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina, emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării Naționale a început marți, 12 septembrie, lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei la nivelul localităţii Plauru din județul Tulcea”, anunță MApN.
În zonă, urmează să fie construite două adăposturi din beton, iar la lucrări participă zeci de militari, potrivit Armatei.
„Lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente”, precizează MApN.
Adăposturile vor avea peste 9 metri lungime, 2 metri lăţime și o înălţime de 1,5 metri și vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi, menționează Armata.
Cel puțin două drone au căzut pe teritoriul României
Pe 6 septembrie, Armata a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi.
Trei zile mai târziu, pe 9 septembrie, MApN a anunțat că alte fragmente dintr-o dronă rusă au fost găsite la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, după o sesizare a autorităților locale.
Tot în zona satului Plauru, militarii au efectuat cercetări pe teren, pe 9 și 10 septembrie, după ce au fost alertați de autoritățile locale că există posibilitatea ca în zonă să fi căzut elemente dintr-o a treia dronă. MApN nu a găsit însă nimic, dar a precizat că „forțele MApN continuă activitățile de supraveghere a zonelor de pe teritoriul național aflate în proximitatea porturilor ucrainene”.
În ambele cazuri în care au fost găsite bucăți de dronă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO nu are indicii că fragmentele descoperite până acum au fost cauzate de un atac intenționat asupra României.