Contestația în anulare și recursul în casație față de condamnarea primită în Gala Bute, dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, dosarul Hidroelectrica și punerea în aplicare a executării mandatului european de arestare sunt procesele grele prin care fostul demnitar trece de la începutul anului și până în prezent.

Ea însăși cu pregătire juridică, Elena Udrea a apelat mereu la serviciile celor mai buni avocați români, printre aceștia aflându-se fostul ministru de justiție Tudorel Toader, Veronel Rădulescu sau Eliza Ene Corbeanu. 

Elena Udrea se află acum în arest în Bulgaria | Foto: Vlad Chirea

Fostul ministru Tudorel Toader: „Este o provocare profesională”

Tudorel Toader a fost angajat de Udrea în 2022 pentru experiența lui în drept constituțional.

„Este o provocare profesională, având în vedere că vor fi puse față în față o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene și o decizie a Curții Constituționale a României”, a explicat pentru Libertatea motivul pentru care a acceptat să o reprezinte pe Udrea în procesul privind contestația în anulare formulată în Gala Bute.

Tudorel Toader | Foto: Hepta

În schimb, Veronel Rădulescu este o prezență mai veche în procesele Elenei Udrea.

El a apărut la apelul din Gala Bute, în 2017, iar acum o apără pe Udrea, împreună cu colaboratorul său, Vlad Tobă, în 3 procese ce se desfășoară concomitent: „Hidroelectrica”, „Recursul în casație la condamnarea din Gala Bute” și în cel privind „Finanțarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu”. 

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu | Foto: Hepta

Printre cei pe care i-a mai apărat Veronel Rădulescu se numără Dan Șova, Paul Lambrino sau omul de afaceri Ovidiu Tender.

Avocata Eliza Ene Corbeanu o reprezintă pe Elena Udrea în cele două căi de atac extraordinar formulate de fostul ministru al turismului împotriva condamnării pronunțate în Gala Bute.

Cristian Ene și Eliza Corbeanu au apărat mai multe personalități din România: Traian Băsescu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Mircea Sandu și Marian Vanghelie.

Eliza Ene Corbeanu

Avocați de top și în Bulgaria

După fuga din țară și reținerea ei în Bulgaria, în ziua în care judecătorii Înaltei Curți au menținut condamnările în Gala Bute, Udrea a angajat doi dintre cei mai buni avocați din țara vecină, Hristo Botev și Albina Aneva-Tomova, ambii în procesele privind punerea în aplicare a mandatul european de arestare. 

Hristo Botev, care poartă același nume cu poetul și revoluționarul bulgar, este apărătorul mai multor oameni de afaceri din țara vecină, pe numele cărora sunt emise mandate de extrădare. 

Avocata Albina Aneva-Tomova a câștigat în 2018 Premiul Național pentru Justiție din Bulgaria. Ea este activă și în viața politică, devenind un membru important al coaliției anticorupție „Ridică-te, Bulgarie! Venim!”, formațiune care până în 2021 s-a numit „Ridicați-vă! Jos Mafia!”. 

Albina Aneva-Tomova | Foto: Facebook

Tomova a fost aleasă lider în raionul Blagoevgrad, a fost prima pe listă la alegerile din toamna trecută, dar coaliția din care face parte nu a prins niciun mandat în Parlamentul Bulgariei.

În procesele ce se desfășoară în țara vecină, Elena Udrea a apelat și la sfaturile juridice ale avocatului român Octavian Popescu, specializat în drept internațional. Popescu a fost desemnat „Avocatul Anului în România”, fiind premiat la Gala premiilor Benchmark Litigation, ediția 2020, la care sunt nominalizați cei mai buni avocați de litigii la nivel mondial.

Stadiul proceselor Elenei Udrea și echipele de avocați care o reprezintă:

Executarea mandatului european de arestare

Judecătorii din Blagoevgrad au decis pe 9 aprilie extrădarea Elenei Udrea. Contestația se judecă în prezent la Curtea de Apel din Sofia, magistrații bulgari stabilind următorul termen pe 1 sau 8 iunie, în funcție de sosirea unor documente solicitate autorităților din România. 

Echipa de avocați: Hristo Botev, Albina Aneva-Tomova și Octavian Popescu

Octavian Popescu

Recursul în casație la Gala Bute

În procesul prin care Elena Udrea și Rudel Obreja solicită anularea condamnărilor primite în Gala Bute sau rejudecarea, dar și suspendarea executării pedepselor, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis un nou termen, 20 iunie.

Echipa de avocați: Veronel Rădulescu, Eliza Ene Corbeanu și Dan Chitic

Dan Chitic | Foto: Facebook

Contestația în anulare la Gala Bute

O altă cale extraordinară de atac la care Elena Udrea a apelat pentru a scăpa de condamnarea la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute a fost contestația în anulare. Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a respins pe 7 aprilie cererea formulată de inculpații din dosar, zi în care Elena Udrea a fugit din țară și a fost prinsă la granița dintre Bulgaria și Grecia. 

Echipa de avocați: Tudorel Toader și Eliza Ene Corbeanu

Procesul finanțării campaniei electorale din 2009

Pe 26 mai a avut loc un nou termen la Înalta Curte în procesul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. În primă instanță, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, a primit 5 ani de închisoare. 

Avocat: Veronel Rădulescu

Procesul Hidroelectrica

Dosarul în care sunt inculpați Elena Udrea și Dan Andronic a fost trimis în instanță de DNA în 2020, an în care a început și judecata pe fond. Pe 24 mai a avut loc un nou termen la Curtea de Apel, dar s-a amânat pe motiv de viciu de procedură privind citarea Elenei Udrea, care se află în arest în Bulgaria. Fostul ministru al turismului este acuzat că a primit o mită de 3,8 milioane de euro la pachet cu Evenimentul Zilei.

Echipa de avocați: Veronel Rădulescu și Vlad Tobă.

Foto: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News