„Nu țintiți capul, țintiți între picioare. Astfel, sigur veți lovi ținta chiar dacă se ferește în ultimul moment”, explică un instructor ucrainean unui grup mic de recruți îmbrăcați în haine de camuflaj, care se antrenează la o bază din Harkov, la 40 de kilometri de granița cu Rusia.
Sunt civili care provin din toate categoriile sociale: avocați, proprietari de afaceri, programatori IT, asistente medicale, electricieni și chiar preoți.
Oameni dornici să facă parte din efortul de apărare a țării, dar care nu vor să renunțe la slujbele lor și la viața civilă pentru a se alătura armatei.
Cei mai experimentați își aduc propriile arme, în timp ce începătorii primesc niște replici din lemn. La antrenamentele săptămânale învață elemente de bază ale vieții militare, precum mânuirea armelor, orientarea, mișcările operaționale sau teoria materialelor explozive.
„Trebuie să-mi protejez țara și familia”
„Războiul cu Rusia este destul de posibil, pentru că este o țară în care un număr mic de oameni poate lua astfel de decizii. Cel mai rău lucru pentru mine ar fi să mă trezesc ascuns într-un adăpost fără să știu ce să fac”, spune pentru France 24 Alexei Sus, un inginer electrician în vârstă de 36 de ani, care s-a înrolat în Forțele Teritoriale de Apărare în urmă cu șase luni.
Tânărul rezervist a cheltuit aproape 10.000 de grivne (peste 313 euro – n.r.) pentru a-și cumpăra propriul echipament: uniformă, trusă de prim ajutor, vestă tactică, mască de gaz și chiar un contor Geiger, folosit pentru măsurarea nivelului de radioactivitate din aer. L-a achiziționat în 2014, la scurt timp după izbucnirea conflictului cu separatiștii din Donbas, susținuți de Rusia.
„Am fost atunci în conflict deschis cu o armată care are arme nucleare și am vrut să fiu pregătit pentru orice eventualitate”, explică Alexei Sus.
Soldații-civili ai Forței Teritoriale de Apărare se echipează cu toții pe cheltuiala lor. Vechile puști Kalașnikov folosite pentru antrenament rămân mereu la bază.
„Armele ar fi distribuite doar în cazul unei invazii. Între timp, cu permis, poți păstra acasă doar o armă de vânătoare”, spune Alexei, care a făcut economii pentru pușca de asalt, fabricată în SUA.
„Sperăm că nu va trebui să punem în practică tot ce învățăm aici”
Vadim Arystov are 57 de ani și este directorul general al unei afaceri imobiliare. Nu a fost niciodată în armată, dar acum își petrece weekendurile făcând exerciții de infanterie. Spune că este îngrijorat de amenințarea pe care o reprezintă Rusia și se simte obligat să facă parte din forța de voluntari.
„Este un război, sunt bărbat și trebuie să-mi protejez țara și familia”, a declarat el pentru ABC. Crede că o populație civilă motivată ar putea face diferența dacă Rusia va invada Ucraina.
Potrivit sergentului instructor Mikhail Sokolov, aproximativ 20% dintre voluntari sunt femei.
Una dintre ele este Alisa Bolotskaya, în vârstă de 52 de ani. „Sunt asistentă în timpul zilei și pentru mine este o obligație, ca asistent sanitar, să mă înscriu în Forțele Teritoriale de Apărare. Îmi doresc să îmi folosesc experiența profesională pentru a salva cât mai mulți oameni dacă situația scapă de sub control. Este cu adevărat instabilă acum, dar sperăm că nu va trebui să punem în practică tot ce învățăm aici”, a spus ea, pentru France24.
Nici vârsta nu pare să stea în calea dorinței civilor de a se implica în efortul de apărare a țării dacă situația o va impune. La 68 de ani, Yuri Boyko s-a oferit și el voluntar pentru Forța de Apărare.
„Este important să-mi susțin angajații, prietenii, familia, să le arăt că la orice vârstă este posibil și necesar să luptăm acum pentru Ucraina”, a declarat bărbatul, citat de ABC News.
Nu este străin de viața militară. A făcut parte timp de 20 de ani din armata sovietică și a avut gradul de colonel. Spune că voluntarii vor apăra infrastructura critică dacă Ucraina ar fi atacată.
„Acest grup va proteja locuri precum magazinele alimentare, benzinăriile… În cazul unui atac rusesc, voi merge cu pușca mea de vânătoare pentru a proteja oamenii”, declară Boyko.
Tot mai mulți voluntari, recrutați de la începutul anului
Sergentul Mikhail Sokolov spune că a existat o creștere considerabilă a numărului de recruți noi de la începutul lunii ianuarie. Deși un bilanț oficial nu este disponibil, campania de recrutare a luat amploare, crede el, din cauza situației tot mai tensionate de la graniță.
Guvernul ucrainean accelerează în mod deschis dezvoltarea Forțelor de Apărare Teritorială cu scopul de a avea până la 130.000 de rezerviști care ar putea fi staționați în cele 25 de regiuni ale țării.
Efortul deschis de recrutare a alimentat speculațiile că aceasta ar fi o „armată de partizani”, creată pentru a lupta împotriva forțelor ruse în eventualitatea unei ocupații militare a Ucrainei. Deși unii voluntari s-au înscris pentru acest scop, pregătirea Forțelor Teritoriale de Apărare este una elementară, astfel că nu ar putea crea luptători cu abilități de rezistență.
„Aici voluntarilor li se oferă o pregătire militară de bază, care nu este suficientă pentru a lupta în spatele liniilor inamice. Partizanii ar trebui să învețe cum să pregătească explozibili, să-și ascundă identitatea sau să acționeze ca spioni. Asta necesită abilități psihologice speciale”, explică pentru France 24 Oleg, unul dintre instructorii grupului de la Harkov.
Un alt fel de voluntari pentru apărarea Ucrainei
Însă nu toți voluntarii fac antrenamente cu arme și exerciții militare în zăpadă. Nina Levaya s-a înscris într-un grup care țese plase de camuflaj într-un mic atelier din Kiev. În ultimul an, aici au fost realizate peste 12.000 de plase care pot fi așezate peste echipamentele militare pentru ca acestea să nu fie observate din aer.
Rușii „cred, dintr-un motiv oarecare, că pământurile ucrainene le aparțin, precum și teritoriile georgiene. Nu e de mirare că Putin a spus că granițele Rusiei nu se termină nicăieri. Se numește ambiție imperială”, spune femeia pentru ABC News.
Un sondaj recent al Ukraine Future Institute a sugerat că o treime din populația Ucrainei – aproximativ 13 milioane de oameni – ar fi dispusă să se alăture rezistenței armate dacă ar avea loc o invazie.
Oficialii americani spun că Rusia are organizate aproximativ 70% din forțele de luptă de care ar avea nevoie pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei. Peste 100.000 de soldați ruși au fost mobilizați în ultimele luni la granița cu Ucraina. Moscova neagă că ar avea intenția să atace țara vecină.