Forțele irakiene au intrat marți în Tal Afar și au eliberat două cartiere din oraș, unul din ultimele bastioane ale grupării Stat Islamic în nordul țării. Unități ale armatei, ale poliției și ale Hashd al-Shaabi au preluat controlul asupra cartierului al-Kifah din nord-estul orașului Tal Afar, precum și asupra cartierului al-Nour, în sud-est, a transmis Bagdadul.

De la începutul ofensivei militare pentru cucerirea orașului ocupat de ISIS, mii de civili au fugit din Tal Afar în ultimele zile, transmite Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care adaugă și că un număr important de civili au rămas în locuințele lor în ciuda bombardamentelor.

De vineri, mai mult de 3.000 de oameni au ajuns în două tabere de urgență amenajate de OIM. Agenția ONU pentru refugiați a transmis că în ultima săptămână a primit aproximativ 1.500 de familii, o medie de 9000 de persoane.

Se așteaptă ca în zilele care urmează, alte 30.000 de persoane să fie strămutate din oraș.

Tel Afar avea aproximativ 200.000 de locuitori în 2014, înainte de ocuparea sa de către ISIS, dar în prezent este imposibil de spus câți civili mai sunt în oraș. Îngrijorarea organizațiilor umanitare este că neștiind numărul de civili rămaș în locuințe există riscul ca aceștia să fie folosiți de ISIS drept ”scuturi umane”, așa cum s-a întâmplat în Mosul.

Condițiile din interiorul orașului sunt considerate a fi „foarte dificile“, transmite UNHCR într-un comunicat. Ei vorbesc despre diminuarea rației de alimente, a apei, a facilitîților medicale și lipsa energiei electrice. Oamenii care au plecat de acolo au povestit că au supraviețuit cu apă murdară și pâine uscată în ultimele trei-patru luni.

Nici cei care reușesc să fugă nu au parte de o soartă mult mai bună, drumul din oraș până în taberele de refugiați fiind pline de cadavre, unii fiind uciși de luptătorii extremiști, iar alții au murit de dezhridratare. Mulți sunt obligați să meargă pe distanțe lungi pentru a ajunge la siguranță și nu au acces la alimente sau apă și uneori au de mers până la 20 de ore prin arșită, temperaturile în timpul zilei ajungând la 50 de grade celsius.

UNHCR, susține că mulți copii, persoane în vârstă și a alte persoane vulnerabile sunt lăsate în urmă în Tal Afar, deoarece sunt în imposibilitatea de a face călătoria dificilă.


Citește și: EXCLUSIV / Declarație halucinantă a criminalului care a străpuns inima tânărului erou din Satu Mare cu un piron: ”L-am confundat, voiam să omor pe altcineva!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News