Ancheta cu privire la acest accident care a avut loc la sfârșitul lunii mai a fost „complet finalizată”, a anunţat miercuri Fars, citând o sursă din domeniul securităţii.

Potrivit Fars, ancheta impută accidentul unor condiţii meteorologice nefavorabile şi incapacităţii elicopterului de a câştiga altitudine, încărcat cu mai mulţi pasageri decât prevăd protocoalele de siguranţă. La bord s-ar fi aflat doi pasageri în plus faţă de cât se prevede, potrivit Fars.

„Ceea ce menţionează (…) Fars despre prezenţa a două persoane (în plus – n.r.) în elicopter şi încălcarea protocoalelor de siguranţă este complet fals”, a reacționat Statul Major al forțelor armate iraniene.

Statul Major pune presa în gardă împotriva „publicării de informaţii referitoare la apărare şi securitate”.

În mai, armata iraniană a anunţat că nu a găsit nicio probă a unei activităţi criminale care să fi provocat prăbuşirea elicopterului ce îl transporta pe preşedintele iranian şi alte şapte persoane, printre care şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Potrivit Fars, ancheta confirmă „absolut” teza unui accident şi exclude posibilitatea unei „bruieri şi unei piratări a sistemelor electronice” ale elicopterului.

Agenţia de presă precizează că „nicio urmă de agenţi chimici sau de substanţe nocive nu a fost găsită în timpul anchetei”.

Defunctul preşedinte Ebrahim Raisi, mort la vârsta de 63 de ani, se întorcea de la inaugurarea unui baraj la frontiera cu Azerbaidjan atunci când s-a prăbuşit elicopterul, la 19 mai, în nord-estul muntos al Iranului, pe ploaie şi o ceaţă densă.

Urmărește-ne pe Google News