UPDATE 21.17 Yahya Sinwar a fost un „inamic inteligent care a greșit în cele din urmă”, a spus un fost oficial al agenției de informații Mossad.

Întrebat de ce crede că a durat mai mult de un an pentru ca Israelul să-l omoare pe „cel mai căutat om”, Yossi Alpher a spus pentru Sky News că Sinwar a fost un „inamic foarte inteligent”.

„A fost un agent deștept care, în cele din urmă, a făcut o greșeală.” 

UPDATE 21.10 Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că răul a „suferit o lovitură grea”, dar a avertizat că misiunea Israelului „nu este completă”, transmite Sky News.

Într-o declarație după confirmarea morții lui Yahya Sinwar, acesta a afirmat că Israelul a făcut „ceea ce am promis că va face” prin uciderea liderului Hamas.

„Astăzi, răul a suferit o lovitură grea, dar sarcina care ne stă în față nu este încă finalizată”, a spus el. Adresându-se direct familiilor ostaticilor, Netanyahu a spus că acesta a fost un „moment important în război”.

„Vom continua cu toată puterea noastră până la întoarcerea acasă a tuturor celor dragi vouă, care sunt cei dragi nouă”, a spus el, numindu-l «cel mai înalt angajament» al său.

UPDATE 21.05 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Israelul a făcut dreptate cetățenilor săi prin uciderea celui care a orchestrat atacurile mortale din 7 octombrie 2023, potrivit Sky News.

„Sinwar a murit în timp ce era bătut, persecutat și pe fugă – nu a murit ca un comandant, ci ca cineva căruia îi păsa doar de el însuși”, a spus el.

Ministrul Apărării a precizat că Sinwar este ultimul dintr-o serie de asasinate ale liderilor Hamas și Hezbollah în ultimele luni. El a numit-o un „mesaj clar” pentru locuitorii din Gaza și pentru restul militanților Hamas.

UPDATE 20.25 Și IDF confirmă moartea liderului Hamas. Yahya Sinwar „TDI și ISA confirmă că, după o urmărire de un an, soldații IDF din Comandamentul de Sud l-au eliminat pe Yahya Sinwar, liderul organizației teroriste Hamas, într-o operațiune în sudul Fâșiei Gaza”, se arată într-o postare pe rețeaua X.

UPDATE 20.20 Președintele Israelului, Isaac Herzog a mulțumit forțelor de apărare, Shin Bet și serviciilor de securitate pentru eliminarea liderului Hamas, Yahya Sinwar, care „de ani de zile este responsabil pentru actele de terorism odioase împotriva civililor israelieni, cetățenilor altor țări, precum și de uciderea a mii de oameni nevinovați”.

„.Acțiunile sale au fost dedicate terorii, vărsării de sânge și destabilizarii Orientului Mijlociu. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să acționăm în toate modurile posibile pentru a aduce înapoi cei 101 ostatici care sunt încă ținuți prizonieri de teroriștii Hamas în Gaza”, a spus președintele Herzog, într-o postare pe rețeaua X.

UPDATE 20.10 Al-Majd (care înseamnă glorie în arabă), un site legat de Hamas care publică de obicei articole despre probleme de securitate, i-a îndemnat pe palestinieni să aştepte informaţii despre Yahya Sinwar, liderul organizaţiei, de la grupul însuşi şi nu de la mass-media israeliene, care, potrivit acestuia, urmăresc „să le frângă spiritul”, relatează Reuters.

Înainte de a crea Hamas în decembrie 1987, Frăţia Musulmană din Gaza a înfiinţat o aripă de securitate internă numită Al-Majd (un acronim pentru Munazamat al-Jihad wa al-Dawa – Organizaţia Războiului Sfânt şi a Predicii). Aceasta era condusă de Yahya Sinwar, pe atunci în vârstă de 20 de ani, şi de Rawhi Mushtaha, care a fost ucis de Israel la începutul acestui an.

UPDATE 19:55 Ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat joi că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a murit.

„Ucigașul în masă Yahya Sinwar, care a fost responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldații IDF (armata israeliană)”, a spus Katz într-un comunicat, citat de Reuters.

Între timp, și Forțele Armate Israeliene au anunțat că Sinwar a fost „eliminat”.

https://twitter.com/IDF/status/1846957737487278263?ref_src=twsrc%5Etfw

Știrea inițială. În vârstă de 62 de ani, Yahya Sinwar a preluat conducerea deplină a Hamas după uciderea în luna iulie a lui Ismail Haniyeh, care era liderul politic al grupării, în Iran.

Dacă moartea sa va fi confirmată, Israelul își va fi ucis principala țintă de când a început atacurile și invazia terestre în Gaza.

„În timpul operațiunilor IDF în Gaza, trei teroriști au fost eliminați. IDF și ISA verifică posibilitatea ca unul dintre teroriști să fi fost Yahya Sinwar. În acest moment, identitatea teroriștilor nu poate fi confirmată. În clădirea în care au fost eliminați teroriștii nu se aflau ostatici. Forțele care operează în zonă continuă să acționeze cu precauția necesară,” se arată într-un comunicat al Armatei israeliene.

Declarația vine în contextul în care astăzi au circulat pe rețelele de socializare fotografii care susțin că prezintă cadavrul lui Sinwar. Imaginile nu au fost verificate în mod independent.

„Nu se va preda niciodată”

Kobi Michael, un fost interogator al serviciului de securitate Shin Bet, care a petrecut 150 de ore într-o cameră cu Sinwar, în timpul unui interogatoriu din 1988, a declarat că liderul Hamas se ascunde în tunerile din Gaza:

„Transportă un geamantan cu 25 de kilograme și are un scut uman format din cel puțin 20 de ostatici”. „De câteva ori am avut șansa să-l ucidem, dar dacă o făceam, ucidea toți ostaticii din jurul său. Omul acesta trebuie ucis, acum plănuiește un nou masacru. Dar trebuie să găsim momentul”, a spus Michael, la începutul lunii octombrie, prezicând că „Sinwar nu se va preda niciodată și visează să rămână liderul Hamas și conducătorul Gazei”.

Sinwar a fost filmat mergând printr-un tunel din Gaza împreună cu mai mulți dintre membrii familiei sale, prima și singura imagine cu liderul grupării șiite, după atacul din 7 octombrie 2023.

Cine este Yahya Sinwar

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza. La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) l-a inclus pe Yahya Sinwar pe lista sa cu „teroriști”, scrie news.ro.

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie. De atunci, Sinwar se ascunde în Gaza, sfidând încercările israelienilor de a-l lichida.

Urmărește-ne pe Google News