UPDATE 23.20 Propunerea de armistiţiu în Fâşia Gaza acceptată de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas cuprinde trei faze şi are obiectivul unei încetări durabile a focului, a declarat luni, la Al-Jazeera, un oficial de rang înalt din cadrul mişcării, Khalil al-Hayya, relatează AFP, preluată de News.ro.

Această propunere cuprinde trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile, şi prevede o retragere completă a Israelului din Fâşia Gaza, întoarcerea acasă a palestinienilor refugiați şi un schimb de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza şi deţinuţi din Israel, a declarat Khalil al-Hayya.

Obiectivul acestui plan este un „armistiţiu permanent”, a precizat el.

UPDATE 22.31: Liderii israelieni au aprobat o operațiune militară în orașul Rafah din Fâșia Gaza, iar forțele israeliene lovesc în prezent ținte din zonă, au anunțat luni oficiali israelieni, informează Associated Press.

Măsura a fost luată la câteva ore după ce Hamas a anunțat că a acceptat o propunere de încetare a focului egipteano-qatariotă.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că propunerea este „departe de cerințele esențiale ale Israelului”, dar că va trimite totuși negociatori pentru a continua discuțiile privind un acord de încetare a focului.

UPDATE ora 21.06: Un oficial israelian a declarat luni, pentru Reuters, că nu a fost convenită o încetarea focului în Gaza, după ce Hamas a anunțat că a acceptat o propunere din partea mediatorilor egipteni și qatari.

Potrivit oficialului israelian, propunerea pe care Hamas a acceptat-o ​​este o versiune „temperată” a unei propuneri egiptene, care include concluzii „de anvergură” pe care Israelul nu le poate accepta.

„Acesta ar părea a fi un șiretlic menit să facă Israelul să arate ca partea care refuză un acord”, a spus oficialul israelian.

UPDATE 20.15: Hamas a anunțat luni că a acceptat o propunere egipteano-qatariotă de încetare a focului, pentru a pune capăt războiului de șapte luni cu Israelul în Gaza.

Israelul nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acord, iar detaliile propunerii nu au fost încă făcute publice. În ultimele zile, oficialii egipteni și ai Hamas au declarat că încetarea focului va avea loc într-o serie de etape în timpul cărora Hamas va elibera ostaticii pe care îi deține în schimbul retragerii trupelor israeliene din Gaza.

Nu este clar dacă acordul va îndeplini cererea cheie a Hamas de a pune capăt războiului și de a asigura retragerea completă a Israelului.

Într-o declarație, Hamas a precizat că liderul său principal, Ismail Haniyeh, a transmis vestea în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul Qatarului și cu ministrul egiptean al informațiilor. După publicarea declarației, palestinienii au izbucnit în urale în taberele de corturi întinse în jurul Rafah, sperând că acordul înseamnă că a fost evitat un atac israelian.

Cei mai apropiați aliați ai Israelului, inclusiv Statele Unite, au declarat în mod repetat că Israelul nu ar trebui să atace Rafah. Operațiunea iminentă a stârnit o alarmă globală cu privire la soarta celor aproximativ 1,4 milioane de palestinieni care se adăpostesc acolo.

Agențiile umanitare au avertizat că o ofensivă va agrava catastrofa umanitară din Gaza și va aduce un val de morți în rândul civililor într-o campanie israeliană care, în aproape șapte luni, a ucis 34.000 de persoane, potrivit datelor furnizate de Hamas, și a devastat teritoriul.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și a reiterat îngrijorările SUA cu privire la o invazie la Rafah. Biden a declarat că o încetare a focului cu Hamas este cea mai bună modalitate de a proteja viețile ostaticilor israelieni deținuți în Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, sub rezerva anonimatului, pentru a discuta despre convorbire înainte de publicarea unei declarații oficiale a Casei Albe.

Hamas și principalul mediator, Qatar, au declarat că invadarea Rafah va face să deraieze eforturile depuse de mediatorii internaționali pentru a negocia o încetare a focului. Cu câteva zile mai devreme, Hamas a discutat o propunere susținută de SUA, care ar fi evocat posibilitatea încheierii războiului și a retragerii trupelor israeliene în schimbul eliberării tuturor ostaticilor deținuți de grup. Oficialii israelieni au respins acest compromis, promițând că vor continua campania până când Hamas va fi distrus.

UPDATE ora 15.57: Aviaţia israeliană a efectuat luni după-amiază lovituri în estul oraşului Rafah, în apropierea zonelor în care civilii palestinieni au primit ordin de evacuare, relatează Al-Aqsa, canalul oficial al Hamas, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, explozii au fost auzite la scurt timp după prânz în estul oraşului Rafah.

În cursul dimineții, armata israeliană anunţase că a început să evacueze civilii din Rafah.

Locuitorii au fost îndemnați prin SMS, apeluri telefonice şi afişe în limba arabă să se alăture unei „zone umanitare extinse” la 20 de kilometri distanţă.

***

Știrea inițială: Evacuările sunt concentrate spre cartierele periferice ale Rafah, de unde palestinienii sunt îndreptaţi spre oraşele de corturi din Khan Younis şi Al Muwassi, aflate în apropiere, potrivit unei relatări de la postul de radio al armatei israeliene.

Într-un comunicat al armatei se precizează că postere, mesaje text, apeluri telefonice şi anunţuri în media vor fi folosite pentru „a încuraja mişcarea graduală a civililor în zonele specificate”.

Anterior, Israelul a prezentat Statelor Unite un plan privind evacuarea civililor din orașul Rafah, care nu a convins Washingtonul.

Israelul a anunţat că la Rafah se află mii luptători islamişti palestinieni ai mişcării şi că victoria este imposibilă fără a cuceri oraşul.

Însă în condiţiile în care peste un milion de palestinieni strămutaţi se află la Rafah, perspectiva unei operaţiuni militare cu un număr mare de victime îngrijorează statele occidentale şi Egiptul vecin, notează Reuters.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News