Armata „a lovit zece obiective teroriste ale Hezbollah în şapte zone diferite” din sudul Libanului, se arată într-un comunicat care menționează printre ținte „un depozit de arme şi diverse infrastructuri”.

Operațiunea, efectuată cu drone, avioane de luptă și artilerie, a dus de asemenea la eliminarea „unui terorist al Hezbollah”, a subliniat armata israeliană, care a publicat înregistrări video din timpul atacurilor.

Potrivit agenției de presă Reuters, Hezbollah a confirmat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis.

Aceste atacuri par să fie în conformitate cu modelul de violenţe din ultimele nouă luni dintre cei doi inamici, notează Reuters.

Tensiunile s-au înrăutăţit însă de sâmbătă, când o rachetă a ucis 12 copii pe un teren de fotbal dintr-un oraș de druzi din platoul Golan. Israelul a acuzat mişcarea Hezbollah, care este sponsorizată de Iran, şi a promis un răspuns „sever”. Hezbollah a negat însă implicarea.

SUA presează Israelul să nu-și extindă atacurile din Liban

Pe de altă parte, SUA au condus un efort diplomatic pentru a descuraja Israelul să lovească capitala Libanului, Beirut, sau infrastructura civilă majoră, ca răspuns la atacul din platoul Golan, au declarat luni pentru Reuters cinci persoane informate cu acest demers.

Începând din 8 octombrie 2023, Hezbollah şi Israelul se dedau aproape zilnic unor schimburi de tiruri peste graniță. Ostilităţile dintre Hezbollah și Israel, alimentate de atacul efectuat de mișcarea islamistă palestiniană Hamas asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, urmat de campania militară din Fâșia Gaza, au fost până acum limitate în mare parte la zonele din apropierea frontierei.

Deşi ambele părţi au susținut că nu își doresc o confruntare mai amplă, ostilităţile au provocat îngrijorări cu privire la riscul unei alunecări către un conflict mai amplu şi mai distructiv.

„Cu toate că am văzut multă activitate la graniţa de nord a Israelului, rămânem îngrijoraţi de potenţialul escaladării acesteia într-o luptă în toată regula. Şi nu cred că o luptă este inevitabilă”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Am dori să vedem lucrurile rezolvate în mod diplomatic”, a adăugat el în timpul unei vizite la Manila, în Filipine.

Doi oficiali de la Tel Aviv au declarat luni că Israelul doreşte să lovească Hezbollah, dar nu să implice Orientul Mijlociu într-un război total.

Urmărește-ne pe Google News