„Avem multe îngrijorări cu privire la ceea ce se află în aceste camioane, așa că inspectăm… Vom vedea mai multe camioane și cantitatea va fi mult mai mare în următoarele zile”, a declarat într-o conferință de presă colonelul Elad Goren, șeful Departamentului pentru afaceri civile al COGAT (Coordonatorul activităților guvernamentale în Teritoriu), adăugând că Israelul a creat un mecanism comun cu ONU, Statele Unite și Egiptul pentru a „facilita accesul asistenței umanitare din Egipt în Gaza”.

De asemenea, Goren a afirmat că „nu există o penurie de alimente în Gaza” și sunt suficiente rezerve de apă și medicamente.

Organizațiilor umanitare, în schimb, avertizează asupra lipsei de alimente și de produse de bază în Fâșia Gaza.

„Partenerii internaționali de pe teren continuă să raporteze lipsuri semnificative de alimente, apă și medicamente. Facem tot posibilul să comparăm aceste evaluări israeliene cu cele ale partenerilor de încredere de pe teren. Sunt alimentele, apa și medicamentele acolo unde sunt oamenii? Unde s-au mutat? Este o discuție continuă”, a spus un oficial american citat de CNN.

Între timp, UNRWA, principala agenție a ONU din Gaza, a raportat duminică, 29 octombrie, că mii de persoane au intrat în unele dintre depozitele sale, de unde au luat „făină de grâu și alte articole de bază pentru supraviețuire, cum ar fi produse de igienă”.

COGAT a anunțat, tot duminică, faptul că Israelul redeschide cea de-a doua dintre cele trei conducte de apă care aprovizionează Fâșia Gaza, permițând acum ca un total de aproximativ 28,5 milioane de litri pe zi să ajungă în teritoriul condus de Hamas, relatează The Times of Israel. Înainte de război Israelul furniza Fâșiei Gaza aproximativ 49 de milioane de litri de apă zilnic.

Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Hamas și Israel

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News