Potrivit NYT, armata israeliană controlează în prezent 18 kilometri pătrați din așa-numitul coridor Netzarim.

Imaginile din satelit și înregistrările video arată că armata israeliană a înființat 19 baze militare în regiune, pe lângă zeci de instalaţii mai mici. Douăsprezece din aceste baze au fost construite și/sau extinse de la începutul lunii septembrie.

„Instalaţiile sunt pavate şi înconjurate de ziduri, cu spaţii de cazare pentru soldaţi, căi de acces şi parcări pentru vehiculele blindate”, precizează NYT.

Maiorul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, spune că nu vede nimic anormal în aceste activități desfășurate în scopuri operaționale. Clădirile distruse „au servit ca posturi de observaţie şi ascunzişuri pentru teroriştii palestinieni”, a declarat el.

Aceste activități marchează o schimbare semnificativă în Fâșia Gaza, în condițiile în care autoritățile israeliene au evitat până acum să vorbească deschis despre menținerea unei prezențe militare permanente în enclava palestiniană. Controlul asupra acestei axe care străbate Fâşia Gaza de la frontiera israeliano-palestiniană până la Marea Mediterană i-ar permite Israelului să reglementeze circulaţia în enclavă.

Pe de altă parte, armata israeliană a criticat aspru luni acuzațiile fostului ministru al apărării şi fostului şef de stat major Moshe Yaalon, care a acuzat guvernul condus de Benjamin Netanyahu că se dedă „purificării etnice” în Fâşia Gaza.

Armata „acţionează în conformitate cu dreptul internaţional”, iar relocarea civililor este „temporară” şi dictată de „necesităţi operaţionale” care vizează protejarea lor, a spus un purtător de cuvânt.

Această controversă vine într-un moment în care peste un milion de palestinieni au fost fost mutaţi dintr-un loc în altul în Fâşia Gaza de la declanșarea ofensivei israeliene, la sfârșitul lui octombrie 2023, ca urmare a atacului fără precedent comis de Hamas împotriva unor comunităţi din sudul Israelului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News