Armata israeliană a progresat de asemenea în Rafah, unde a declanșat pe 6 mai o ofensivă terestră în pofida avertismentelor asupra riscului producerii unei catastrofe umanitare în acest oraș din sudul enclavei palestiniene.

Peste un milion de palestineni și-au găsit refugiu în Rafah în cele șapte luni de război între Israel și mișcarea islamistă Hamas, iar 800.000 ar fi fugit între timp de la declanșarea ofensivei.

În ceea ce privește situația de la Jabalia, Ministerul Sănătății din Gaza, aflat sub controlul Hamas, și organizațiile de salvare spun că au primit zeci de solicitări legate de victime, dar sunt neputincioase să intervină din cauza luptelor de la sol și bombardamentelor.

„Nicio ambulanță nu poate intra în această zonă”, a declarat un localnic pentru Reuters.

Armata israeliană a anunțat mai devreme că forțele sale își continuă „operațiunile țintite împotriva teroriștilor și infrastructurii acestora” din toată Fâșia Gaza.

„Aviația militară israeliană continuă să opereze în Fâșia Gaza, lovind peste 70 de ținte teroriste” sâmbătă, se arată într-un comunicat.

Războiul din Fâșia Gaza a început după raidurile sângeroase comise de Hamas și aliații săi în sudul Israelului în data de 7 octombrie 2023. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și altele 253 luate ostatice în urma acestor raiduri, dintre care 125 încă sunt în captivitate.

Ofensiva israeliană s-ar fi soldat cu moartea a cel puțin 3.500 de palestinieni, susține Ministerului Sănătății din Gaza.

Urmărește-ne pe Google News