Cuprins:
Un videoclip filmat acum câteva zile arată că mișcarea șiită libaneză Hezbollah a săpat un tunel chiar lângă un tun de observare al UNIFIL, aproape de „linia albastră”, care delimitează teritoriul libanez de cel israelian.
Israelul spune că nu este surprins de tunelurile descoperite în sudul Libanului
„Cum a putut mișcarea islamistă șiită, a cărei aripă înarmată este considerată teroristă de Uniunea Europeană, să construiască un tunel atât de aproape de un post al ONU, fără a fi prinsă?”, se întreabă Le Point.
Potrivit noului ambasador al Israelului în Franța, Joshua Zarka, această situație nu este surprinzătoare. „De optsprezece ani, UNIFIL nu a publicat niciun raport despre stabilirea treptată a forțelor Hezbollah în sudul Libanului. Cu toate acestea, depozite de arme, locuri de lansare de rachete și tuneluri au fost descoperite la doar 150 de metri de diferite baze ale UNIFIL”, a declarat el.
Diplomatul israelian consideră că raidurile efectuate recent de armata țării sale în sudul Libanului au clarificat situația dintre „linia albastră” și râul Litani, care curge spre Mediterana la treizeci de kilometri mai la nord.
„Un bârlog de teroriști” lângă forțele UNIFIL
Rezoluția 1701 (2006) a Consiliului de Securitate al ONU interzice orice prezență militară în această „zonă de excludere” în afară de cea a UNIFIL sau a forțelor regulate libaneze. Cu toate acestea, raidurile armatei israeliene au demonstrat că zona era în realitate „un bârlog de teroriști Hezbollah”, acuză ambasadorul israelian.
UNIFIL, una dintre cele mai vechi forțe ONU aflate încă în activitate, a fost creată în 1978, a doua zi după lansarea unei invazii israeliene pentru a disloca luptătorii Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
Cu aproximativ 10.000 de soldați din 40 de țări, UNIFIL a avut parte de reînnoiri constante ale mandatelor sale, ultima dată pe 28 august 2024, prin rezoluția 2749.
„Am observat o incapacitate a UNIFIL de a lupta împotriva reînarmarii Hezbollah. Acesta este un fapt”, admite o sursă diplomatică occidentală, citată de Le Point sub rezerva anonimatului.
O soluție poate fi consolidarea armatei libaneze, dar și aceasta este „în mare măsură sub influența Hezbollah”, continuă sursa.
Rolul UNIFIL a fost puternic criticat de la lansarea atacurilor aeriene ale Hezbollah împotriva Israelului ca semn de sprijin pentru Hamas, care acum un an a comis un masacru în teritoriul israelian ce a dus la războiul în curs din Gaza, extins între timp în Liban.
Netanyahu: „Soldații UNIFIL, ostatici ai Hezbollah”
Imaginile din satelit arată că Hezbollah folosește acum în mod deschis zona ca punct de sprijin pentru ofensiva sa împotriva Israelului. Armele depozitate acolo sunt folosite pentru a lovi teritoriul israelian, iar tunelurile săpate lângă graniță le fac pe autoritățile israeliene să se teamă de posibile masacre similare cu cel comis de Hamas.
Din 23 septembrie, Israelul bombardează neîncetat sudul Libanului, lovind pozițiile Hezbollah, deși sunt situate în apropierea bazelor UNIFIL. Aceste atacuri au fost denunțate atât de ONU, cât și de state participante la UNIFIL, cum ar fi Italia, Spania și Franța.
Israelul a cerut „Căștilor albastre” să evacueze zona, dar UNIFIL nu a dat curs solicitării. Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a îndemnat direct pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ordone plecarea UNIFIL din zonele de luptă.
Refuzul de a „evacua soldaţii UNIFIL îi face ostatici ai Hezbollah. Aceasta pune în pericol viaţa lor şi pe cea a soldaţilor noştri”, a declarat premierul israelian.
Tunelurile descoperite lângă baze ale UNIFIL nu fac decât să crească nemulțumirile și criticile Israelului la adresa ONU, dar și tensiunile dintre cele două părți. În timp ce secretarul general al ONU a denunțat în mod repetate operațiunile disproporționate executate de israelieni în Gaza, care au vizat inclusiv civili, Israelul a condamnat dur „legăturile periculoase” descoperite între Hamas și Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA). La Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, armata israeliană a descoperit în martie tuneluri care duceau aproape de școlile conduse de UNRWA.