Trupele militare au fost desfășurate joi în capitala Pakistanului, după ce arestarea fostului premier Imran Khan a declanșat două zile de proteste violente din partea susținătorilor săi.

Khan a fost arestat preventiv pentru opt zile, miercuri, pentru acuzații de corupție, după luni de criză politică în care liderul destituit a dus o puternică campanie împotriva armatei.

Arestarea lui Khan i-a înfuriat pe susținătorii partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), care au intrat în conflict cu forțele de securitate în mai multe orașe și au mărșăluit până la sediul armatei.

Susținătorii lui Khan acuză armata că a orchestrat înlăturarea politicianului în aprilie anul trecut. Armata neagă însă orice implicare.

Miercuri, guvernul a aprobat desfășurarea armatei în două provincii – inclusiv Punjab, cea mai populată – și în capitală, pentru a restabili ordinea. Poliția din Islamabad a declarat că trupele au intrat deja în „zona roșie” sensibilă a capitalei, unde se află clădirile guvernamentale.

Proteste cu numeroase victime

Deocamdată, cel puțin șase persoane au murit în urma protestelor, potrivit poliției și autorităților sanitare. Sute de ofițeri de poliție au fost răniți și peste 2.000 de persoane au fost arestate în întreaga țară, în special în provinciile Punjab și Khyber Pakhtunkhwa, au anunțat polițiștii.

Ministerul de Interne a ordonat întreruperea serviciilor de internet mobil și a restricționat accesul la Twitter, Facebook și YouTube, a declarat agenția de comunicații din Pakistan. De asemenea, autoritățile au ordonat închiderea școlilor în toată țara – și anularea examenelor de sfârșit de an.

Khan, care fusese reținut marți, a apărut miercuri în fața unui tribunal special convocat pentru corupție, care l-a arestat preventiv pentru opt zile, în urma unei cereri a principalei agenții anticorupție din Pakistan, a declarat pentru AFP Ali Bukhari, unul dintre avocații săi.

Evenimentele au marcat o escaladare dramatică a unei crize politice care mocnește de luni de zile. în tot acest timp, Khan a dus o campanie fără precedent împotriva armatei, bazându-se pe un sprijin puternic din partea populației.

O neobișnuită confruntare cu armata

Politicienii pakistanezi au fost frecvent arestați și încarcerați de la fondarea țării, în 1947. Dar puțini au provocat atât de direct puternica armată, care a organizat cel puțin trei lovituri de stat și a condus practic țara timp de peste trei decenii, scrie site-ul France 24.

Khan, un fost superstar al cricketului, rămâne extrem de popular și a declarat că zecile de procese intentate împotriva sa după înlăturarea din fruntea guvernului fac parte dintr-un efort al actualilor lideri politici și al armatei de a-l împiedica să revină la putere.

Criticile la adresa instituțiilor militare sunt rare în Pakistan, unde șefii armatei dețin o influență semnificativă asupra politicii interne și externe, iar scenele din această săptămână ar fi fost considerate cândva de neconceput.

Arestarea lui Khan a avut loc la câteva ore după ce armata l-a criticat pentru că a afirmat că un ofițer superior a fost implicat într-un complot pentru a-l asasina. Armata a negat acuzația.

Pakistanul traversează o profundă criză economică și politică, Khan cerând alegeri anticipate, în timp ce guvernul se confruntă cu turbulențe economice și de securitate. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri tuturor părților implicate în criză să se abțină de la violență.

 
 

Urmărește-ne pe Google News