Tancuri, elicoptere, blindate şi avioane

Nu au lipsit nici ceilalţi trei foşti preşedinţi ai României: Iliescu, Constantinescu şi Băsescu. Ministrul de interne Petre Tobă, şefii IGP, ai Poliţiei Capitalei, ai SPP, ai Jandameriei, cei ai IGSU, mai-marii serviciilor de informaţii, dar şi reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Bucureşti au format asistenţa selectă a paradei de 1 Decembrie, eveniment care a marcat cea de-a 97 aniversare a unirii Transilvaniei cu România. Prin faţa acestora, dar şi a publicului, România şi-a etalat forţa militară: soldaţi înarmaţi până-n dinţi, tancuri, amfibii blindate, aruncătoare de rachete, elicoptere şi avioane de luptă. Finalul paradei i-a găsit pe bucureşteni atât de prinşi de importanţa momentului, încât aplauzele au fost înlocuite cu graba de a prinde un loc la cozile enorme care s-au format la standurile cu vin fiert, fasole şi cârnaţi.

O lecţie pentru urmaşi

Printre cei peste zece mii de oameni care au fost martori ai acestei parade l-am întâlnit pe Dragoş. Bărbatul venise special pentru băieţelul lui, Matei, în vârstă de aproape cinci ani.

“Pentru copil am venit. Trebuie să ştie de mic lucrurile acestea legate de Ziua Naţională a României. Este al doilea an când venim”, ne-a spus bărbatul, în timp ce-şi fotografia fiul ce ţinea un steag tricolor în mână.

Trei generaţii într-un instantaneu

În mulţime, un grup de trei persoane încerca un selfie care să prindă pe fundal Palatul Parlamentului. Elena Sandu, fiul ei, Ştefan, dar şi bunicul băiatului, Vasile Botean.

“În ultimii patru ani nu am ratat nici o paradă. Este extraordinar. Vedeţi, suntem aici, de Ziua României, trei generaţii. Tatăl meu a venit tocmai din Neamţ pentru a sărbători Ziua României”, a spus Elena.

Măsuri excepţionale de securitate

Accesul în zona în care s-a derulat parada fost posibil doar urmând culoarele delimitate de garduri metalice, păzite de jandarmi şi ofiţeri SPP. În plus, la porţile principale, fiecare persoană era percheziţionată, iar geanta îi era controlată.
În unele cazuri, forţele de securitate foloseau pentru control scanerul mobil. Ca o măsură excepţională de siguranţă, pe toate clădirile din zonă – blocuri şi Palatul Parlamentului – au fost create posturi de observaţie. Zona a fost împânzită de agenţi în civil care mişunau peste tot.
Foto: Vlad Chirea, Dumitru AngelescuVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Urmărește-ne pe Google News