Potrivit postului de televiziune american, compania ucraineană de minerit și metalurgie Metinvest, deținută de omul de afaceri Rinat Ahmetov, este angajată în producția de copii exacte ale echipamentului militar. A produs deja sute de replici ale diferitelor tipuri de arme occidentale, care au fost ulterior distruse de trupele ruse.

„Războiul este scump și avem nevoie ca rușii să cheltuiască bani pentru a folosi drone și rachete pentru a ne distruge momelile”, le-a declarat reporterilor un oficial al companiei, care a dorit să rămână anonim. „La urma urmei, dronele și rachetele sunt scumpe. Modelele noastre sunt mult mai ieftine”, a spus el.

Astfel, obuzierul M777 de 155 mm de fabricație britanică, care este folosit în Ucraina, costă câteva milioane de dolari, iar Metinvest creează o replică a acestuia din țevi de canalizare obișnuite pentru mai puțin de o mie de dolari.

„După fiecare lovitură, armata ne predă resturile capturate. Le colectăm. Dacă momeala noastră a fost distrusă, atunci munca noastră nu a fost în zadar”, a explicat un reprezentant Metinvest.

Când a început războiul, spune el, angajații companiei s-au grăbit să creeze copii pe care să le trimită în primele linii pentru a face Ucraina să pară mai înarmată decât era de fapt. Cu toate acestea, la început modelele au fost destul de brute și, dacă manechinele nu au atras atenția inamicului pentru o lungă perioadă, inginerii s-au întors la planșă și la desene, pentru a le reface.

„Nu numărăm numărul momelilor făcute, ci numărul celor distruse. Cu cât capcanele noastre sunt distruse mai devreme, cu atât mai bine pentru noi”, a spus interlocutorul.

Urmărește-ne pe Google News