„Armata rusă a plecat, a părăsit tactic această așezare, pentru că să stai într-un avion gol, când nu există nicio modalitate de a ieși complet… în general, nu pare potrivit. Prin urmare, armata rusă s-a retras pe dealuri”, a spus Balițki la emisiunea Soloviev Live.
Rabotino este situat pe drumul de la Orehov la Tokmok, înspre Melitopol, despre care se crede că este una dintre principalele ținte ale ofensivei ucrainene. În cazul cuceririi acestui oraș, așa cum a scris presa occidentală, Ucraina va putea „tăia” grupul de trupe rusești, va bloca coridorul terestru spre Crimeea și va putea lansa o ofensivă în peninsulă.
Potrivit lui Balițki, trupele ruse au ocupat înălțimile dominante lângă Rabotino, forțele ucrainene sunt mai jos, iar această poziție se potrivește armatei ruse.
Bătăliile pentru sat s-au purtat aproape o lună și jumătate. Pe 26 iulie, Ministerul Apărării a anunțat reluarea ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Zaporojie. Pe 22 august, autoritățile ucrainene au raportat că armata ucraineană a intrat în satul Rabotino. Evgheni Balițki a declarat la sfârșitul lunii trecute că Rabotino a fost complet distrus după lupte aprige. Apoi a susținut că satul se află în zona cenușie și că în el nu erau nici soldați ruși, nici ucraineni.
Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Maliar, a anunțat eliberarea satului Rabotino pe 29 august. Rapoartele conform cărora trupele ucrainene au recăpătat mai întâi parțial și apoi complet controlul asupra satului au apărut în urmă cu câteva zile.
La rândul său, Ministerul Apărării al Federației Ruse nu a confirmat încă oficial retragerea din Rabotino. Așadar, pe 5 septembrie, raportul departamentului militar rus spunea că grupul de trupe ruse a respins cu succes două atacuri ale armatei ucrainene în zona Rabotino. Volodimir Rogov, un purtător de cuvânt al administrației de ocupație a regiunii Zaporojie, a declarat pe 5 septembrie, că trupele ruse împiedică Forțele Armate ale Ucrainei „să ocupe complet Rabotino și să spargă linia de apărare”.