Agenția de știri rusă Interfax a relatată că separatiștii pro-ruși din autoproclamata republică Luhansk au anunțat mai multe bombardamente, vineri dimineață. De partea cealaltă, guvernul de la Kiev a transmis că rebelii sunt cei care au tras de patru ori cu artilerie sau mortiere vineri.

Joi, armata ucraineană a subliniat că nu intenționează să lanseze o ofensivă asupra pozițiilor rebelilor sau să bombardeze civilii și că vor „adera strict la acordurile de la Minsk și la normele dreptului internațional umanitar”.

„Acțiunile noastre sunt pur defensive”, a spus comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, general-locotenent Valeri Zalujni, joi.

Potrivit AFP, până joi, sute de obuze au căzut de-a lungul frontului din estul Ucrainei, în timp ce dronele care monitorizau armistițiul au pierdut semnalul GPS pe care se bazează în deplasare.

Într-o fâșie de pământ în care separatiștii pro-ruși s-au luptat de ani de zile împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, un grup de observatori internaționali însărcinați cu menținerea păcii a raportat peste 300 de explozii în 24 de ore până joi, de aproximativ patru ori mai mult decât media zilnică din ultima lună.

Din 2014, în regiunile Donețk și Lugansk sunt prezenți monitori de pace de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru a încerca să mențină armistițiul. Dar chiar și ei au fost atrași în luptă săptămâna aceasta, relatează The Guardian.

Pe lângă explozii, organizația a înregistrat aproape 600 de încălcări ale armistițiului pe parcursul unei singure zile, mai mult decât dublu față de media din ultima lună. Trei dintre dronele de supraveghere ale organizației s-au rătăcit după ce semnalul GPS a fost blocat, iar a patra a rămas la sol.

Rețeaua de telefonie mobilă a căzut ore în șir la Luhansk, pentru a doua noapte consecutiv, potrivit unui jurnalist de la Associated Press care lucrează în zonă.

Harta atacurilor

Ziarul Obozrevatel a publicat harta atacurilor acuzate de partea ucraineană ieri, inclusiv cel de la grădinița de lângă Luhansk.

În același timp, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a menționat, citat de sursa menționată, că rușii continuă provocările în așteptarea unui răspuns puternic militarizat al Ucrainei.

CNSA a menționat că ieri au fost 50 de atacuri înregistrate în zona Luhansk / Donețk, cele mai multe în Stanița Luhanskaia, Marinka, Krasnohorivka, Peski șI Vodiane. Azi, conform portalului nv.ua, alte 20 de atacuri, majoritatea cu mortiere, lansatoare de grenade și artilerie de calibru 122 mm.

Harta bombardamentelor de joi, 17 februarie Sursa: Obozrevatel

Pretext pentru invazie

Kievul și rebelii s-au învinuit reciproc pentru escaladarea tensiunii după atacurile de artilerie și mortiere de joi, stârnind temeri că Rusia, care a adunat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina, s-ar putea implica în conflict. NATO a avertizat că Rusia poate construi un pretext în regiunile separatiste pentru a invada Ucraina.

Kremlinul a declarat joi că este „profund îngrijorat” de escaladarea tensiunilor din Ucraina și urmărește cu atenție situația. Statele Unite au spus că Rusia caută un pretext pentru război.

Kievul și separatiștii pro-ruși se confruntă de opt ani, iar armistițiul încheiat în 2015 este în mod obișnuit încălcat, dar intensitatea luptei a crescut considerabil în această săptămână.

În cea mai mare criză de securitate a Europei din ultimele decenii, Rusia a adunat trupe, tancuri și arme grele la granițele Ucrainei și a cerut asigurări că Kievul nu aderă niciodată la NATO, solicitare respinsă de Kiev și statele vestice.

Rusia spune că nu are intenția de a invada Ucraina și acuză Occidentul de isterie pe seama comasării trupelor pe propriul teritoriul. Ministerul rus al apărării a declarat vineri că mai multe unităţi de infanterie mecanizată rusă s-au întors la bazele lor din regiunile Daghestan şi Cecenia după ce au terminat exerciţiile în Crimeea.

Eforturile diplomatice vor continua vineri, când Biden va găzdui o conversație cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO.

Urmărește-ne pe Google News