Şi aşa au apărut consilieri onorifici precum Manuela Hărăbor, pusă pentru probleme de autism, după o exprimare nefericită a Vioricăi Dăncilă. Apoi, din perspectiva lui Liviu Dragnea, ajuns deja la al treilea premier PSD în mai puţin de doi ani de la alegeri, l-a făcut pe şeful social-democraţilor să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că noul şef al Guvernului nu va râvni şi la şefia partidului şi, deci, a puterii reale. Şi astfel au apărut consilieri precum Anca Alexandrescu şi Darius Vâlcov.
Dincolo de consilierii numiţi pentru a ţine în frâu nu doar gafele, ci şi lupta pentru putere, Viorica Dăncilă are o armată reală de consilieri pe tot felul de probleme. 20 la număr, unii onorifici, alţii remuneraţi. Iar cei onorifici nici măcar nu sunt prevăzuţi printr-o prevedere legală. Este o calitate care se acordă, dar care, în lipsa unui text de lege, elimină interdicţia de a avea afaceri paralele, incompatibilităţile şi conflictul de interese şi chiar obligativitatea de a depune declaraţii de avere sau de interese. Transparenţa scade şi ea, în lipsa unei remuneraţii din bani publici.
Prin comparaţie, fostul premier Sorin Grindeanu n-a avut nevoie decât de un singur consilier onorific, iar Mihai Tudose, următorul premier PSD, a avut cinci consilieri onorifici, însă toţi erau pe domenii specializate.
Prima decizie luată de Viorica Dăncilă, în prima zi ca premier, a fost numirea lui Darius Vâlcov pe funcţia de consilier de stat. Apoi, i-a acordat calitatea de consilier onorific Ancăi Alexandrescu. Tot onorifici sunt şi Manuela Hărăbor, Herman Berkovits şi Gheorghe Popescu. Pe lângă ei, alţi 15 consilieri de stat o ajută pe Viorica Dăncilă în activitatea guvernamentală. Sau îl ajută pe Liviu Dragnea să-şi menţină puterea şi controlul în PSD şi în Guvern. Cine sunt ei şi de ce au fost aduşi la Guvern, unii fără să fie plătiţi?
Anca Alexandrescu, femeia din umbra marilor premieri PSD
Pentru opinia publică, numele Ancăi Alexandrescu nu este foarte cunoscut. Figura ei însă a apărut în spatele fiecărui mare premier PSD şi chiar, până recent, în spatele lui Liviu Dragnea. Este fiică şi fostă soţie de jurnalist, iniţiată în politică de către Adrian Năstase, pe vremea când era preşedinte executiv al PSD. Ulterior, Anca Alexandrescu l-a urmat şi la Guvern, unde a rămas pe aceeaşi poziţie şi în mandatele lui Victor Ponta. A coordonat departamentele de comunicare ale partidului ani la rând.
În 2016, ea a fost numită director de comunicare la KazMunayGas, iar din vara lui 2017, a revenit la PSD. În acte, ea a fost consilieră pe comunicare la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, adică la cabinetul lui Liviu Dragnea.
De la 1 februarie, Anca Alexandrescu a revenit în Guvern. Viorica Dăncilă a numit-o consilier onorific. Cum nu are atribuţiile precizate de o fişă a postului, ea are o misiune sigură dată de partid: gestionarea imaginii premierului, coordonarea activităţii premierului şi, practic, omul de legătură dintre Liviu Dragnea şi Guvern.
Într-un interviu difuzat de Antena 3, după întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu Papa Francisc, vocea Ancăi Alexandrescu se aude, cu câteva secunde înainte de începerea interviului propriu-zis, dându-i indicaţii reporterului şi spunându-i ce întrebări să îi adreseze premierului.
Darius Vâlcov, creatorul invizibil al programului de guvernare
Pe 30 ianuarie 2018, Viorica Dăncilă lua prima decizie ca premier. Îl numea consilier de stat pe Darius Vâlcov. El este cel care a creat, din umbră, programul de guvernare al PSD, dar şi revoluţia fiscală, plus regândirea Pilonului II de pensii. Darius Vâlcov a fost primar al Slatinei din partea PDL, senator PDL, apoi a trecut în tabăra PSD. A condus controversata comisie Roşia Montantă, a fost numit ministru al Finanţelor, după care a demisionat din Senat pe fondul problemelor penale.
Darius Vâlcov a fost condamnat, pe 8 februarie, la 8 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, pentru fapte comise în calitate de primar. Decizia nu este, însă, definitivă. În total, Darius Vâlcov are trei dosare penale. Poate cel mai cunoscut episod este legat de percheziţiile în urma cărora procurorii au găsit 100 tablouri ascunse la interpuşi sau în pereţi falşi. Mai mult, într-unul din rechizitoriile DNA, se arată că fostul demnitar primea „comisionul” ilegal chiar şi în cimitir.
După ce s-a retras din spaţiul public, Darius Vâlcov n-a ieşit şi din cel politic. A rămas în umbră, tot în PSD, şi a putut fi văzut fie la grupul PSD, fie intrând pe uşa din spate a biroului de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. De altfel, şeful PSD spunea despre Vâlcov că „de o valoare rară”.
”Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul şi a sprijinit cele două guverne şi sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere al… din punct de vedere economic şi este cel care împreună cu mine şi cu încă doi colegi am lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică”, a declarat Liviu Dragnea, imediat după numirea sa în Guvernul Dăncilă.
Manuela Hărăbor, ajutorul Vioricăi Dăncilă pe probleme de autism
Este una dintre cele mai neobişnuite atribuţii ale unui consilier. A fost nevoie, însă, de numirea Manuelei Hărăbor, după o gafă a Vioricăi Dăncilă. Premierul i-a catalogat pe cei care critică România la Bruxelles şi care “dezinformează UE” drept “autişti”. Replica ei a fost sancţionată dur de opinia publică, nu şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Ulterior, ea a discutat cu asociaţiile care se ocupă de copii cu autism şi, astfel, i-a acordat actriţei Manuela Hărăbor, mamă a unui copil cu autism, calitatea de consilier onorific pe astfel de probleme.
Herman Berkovits, medicul lui Netanyahu
Din 13 aprilie, consilier onorific este şi Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi consul onorific în Israel. Practic, cu cinci zile înainte ca Guvernul să adopte un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, şi cu aproape două săptămână înainte ca Viorica Dăncilă să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu, în vizita făcută în Israel. Poziţie pe care, de altfel, o susţine şi Herman Berkovits, potrivit unui interviu acordat Adevărul.
Herman Berkovits şi-a dovedit sprijinul medical şi în Israel, şi în România, fiind specializat în pediatrie. Politic, el a colaborat cu mai mulţi lideri de-a lungul anilor, printre care Sorin Oprescu, Mircea Geoană, Adriean Videanu şi Adrian Năstase.
Fostul fotbalist Gheorghe Popescu este consilier onorific printr-o alegere personală. El a fost consilier de stat în Guvernul condus de Mihai Tudose, însă a cerut eliberarea din funcţie, preferând să lucreze benevol pe probleme de sport.
Prin comparaţie, fostul premier Sorin Grindeanu n-a avut nevoie decât de un singur consilier onorific, trimis al lui Liviu Dragnea – Marian Neacşu. Ca atare, Grindeanu a încercat să răstoarne raportul de putere din PSD şi a pierdut. Mihai Tudose, următorul premier PSD, a avut cinci consilieri onorifici, însă toţi erau pe domenii specializate – Eugen Teodorovici – finanţe, Gheorghe Piperea – banking, piaţă de capital şi insolvenţă, Gheorghe Popescu – sport, Remus Vulpescu – dezvoltare economică integrată, Şerban Valeca – probleme nucleare.
Sevil Shhaideh, omul lui Dragnea
Pe lângă cei patru consilieri onorifici, Viorica Dăncilă mai are, în aparatul propriu, alţi 16 consilieri de stat, adică remuneraţi. Printre ei, un alt om apropiat lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh. Ea a fost prima propusă ca premier PSD, imediat după alegerile din 2016, nume pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a respins din motive de siguranţă naţională. Soţul ei, Akram Shhaideh, are proprităţi în Damasc şi este un apropiat al Guvernului Bashar al Assad, din Siria.
Respinsă de Klaus Iohannis ca premier, Sevil Shhaideh a fost, totuşi, numită ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Ea a lucrat cu Liviu Dragnea de pe vremea când şeful PSD conducea respectivul minister. Acum, Sevil Shhaideh este cercetată în dosarul Belina, fiind acuzată de abuz în serviciu.
ARMATA VIORICĂI / Ceilalţi consilieri de stat ai Vioricăi Dăncilă
Costin Mihalache – președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR)
Oana Gianina Bulai – fost consilier personal al liderului PSD Neamţ Ionel Arsene, un apropiat al lui Liviu Dragnea
Andrei-Marius Diamescu – general de brigadă în rezervă
Florin Radu Ciocănelea – fost administrator al Grup Servicii Petroliere
Andreea Păstîrnac – fost ministru pentru Românii din Diaspora
Radu Ţipişcă – fost şef al Serviciului Inspecţie Judeţeană din cadrul ISU Suceava
Nelu Barbu – fost jurnalist, acum purtător de cuvânt al Guvernului
Tudor-Bogdan Rogin – fost consilier în Parlamentul European
Ioan Mihalcea – activităţi comerciale
Elena Doina Dascălu – fostă vicepreședinte a Curții de Conturi
Rozalia-Dana Varga – fost consilier de stat al premierului Victor Ponta şi fost consilier în Ministerul Dezvoltării
Laszlo Borbely – fost senator UDMR, fost ministru al Mediului
Stelian Fedorca – fost secretar de stat în Ministerului Educației
Florian Popa – fost senator PSD
CITEȘTE ȘI