desprinse parca din filmele science-fiction. Dupa ce s-au plans timp de 15 ani ca domeniul cercetarii e un fel de Cenusareasa a economiei romanesti, ca sunt mult prea putini bani alocati de la buget, ca nimeni nu-i sprijina in mod real, oamenii de stiinta romani pot spune ca l-au prins in sfarsit pe Dumnezeu de picior. Comisia Europeana le pune in brate fonduri in valoare de un miliard de euro numai sa-si puna mintea la contributie si sa prezinte solutii care sa contribuie la securizarea frontierelor.
La initiativa Agentiei Spatiale Romane reprezentanti ai tuturor serviciilor de spionaj, ai Armatei, ai Politiei si ai Ministerului Cercetarii, impreuna cu firme private, cercetatori sau dezvoltatori de supertehnologie s-au asezat la masa discutiilor si au incercat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a demonstra ca banii merita si trebuie sa ajunga in Romania. Cu alte cuvinte, dupa principiul „Daca vreti sa fiti cu noi, arata- ti-ne de ce sunteti in stare”, Romania trebuia sa demonstreze ca poate dezvolta programe de cercetare la standarde europene si ca poate sa creeze arme, munitii, tehnologii la cele mai inalte niveluri, capabile sa faca fata in lupta contra terorismului de orice fel. Oricand si oriunde, sub apa, in aer sau in spatiul cosmic.
Zis si facut. Atrasi si de bugetul absolut halucinant alocat acestui program, mintile luminate ale tarii noastre s-au pus pe lucru si au prezentat peste 100 de proiecte, unele demne de filmele sau romanele science-fiction, altele perfect realizabile. „Cele mai bune din ele vor fi alese in luna august a acestui an de o comisie special desemnata si, foarte probabil, vor intra in productie de serie”, spune Marius-Ioan Piso (foto dreapta), directorul Agentiei Spatiale Romane. Fara a avea pretentia ca sunt cele mai bune, Libertatea va prezinta azi cateva din cele mai spectaculoase astfel de proiecte.
„Ochiul neuromorfic”, cum e el denumit stiintific, a fost creat de Academia Romana si Universitatea Iasi. Este un complicat sistem de ghidare a proiectilelor, ce poate sesiza, cu ajutorul unui circuit electronic ce imita modul de functionare a ochiului natural, pozitia unei tinte, si o poate urmari indiferent de conditiile exterioare.
Facultatea de Electronica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti s-a prezentat cu un proiect futurist, un sistem de recunoastere faciala ce poate fi implementat in spatiile unde ratiunile de securitate la cel mai inalt grad se afla printre prioritati. Adio cartele de acces, adio coduri complicate, adio portari sau paznici. O locatie strajuita de un astfel de sistem va permite accesul doar daca chipul celui care incearca sa intre se afla in baza de date.
Sistemul de protectie a navelor impotriva scafandrilor, o propunere venita din partea Centrului de Cercetare stiintifica a Fortelor Navale, e compus dintr-o instalatie hidroacustica si un echipament de neutralizare a scafandrilor diversionisti. Navele ar urma sa utilizeze aceasta instalatie in cazul in care se afla la ancora in rada portului sau la cheu. Instalatia hidroacustica descopera si urmareste scafandrii, semnaleaza prezenta acestora, le determina pozitia, evalueaza gradul de amenintare si, evident, declanseaza sistemul de contramasuri. Datele despre pozitia tintei, marcata drept periculoasa, sunt transmise la echipamentul de neutralizare care selecteaza directia de tragere in functie de distanta la tinta.
Telemedicina mobila este un domeniu in care Agentia Spatiala Romana a investit multa energie, timp si bani, unul dintre rezultatele eforturilor din ultimii ani fiind sistemul de monitorizare a persoanelor in conditii de risc ridicat. Principiul de functionare e relativ simplu. Soldatul sau ofiterul de informatii aflat in misiune e atent monitorizat din punct de vedere medical oriunde s-ar afla, in tara sau in zonele unde sistemul ar urma sa fie implementat. Ritmul cardiac, starea principalelor organe interne si multe alte informatii medicale sunt transmise prin GPS catre un centru de analiza si comanda care, in caz de necesitate, atunci cand unul sau mai multi parametri medicali coboara sub pragurile normale, alerteaza cele mai apropiate unitati de ambulanta.