Citește și: Reacția MAE după ce România a fost acuzată că ar fi vândut arme care au ajuns în Siria
Mii de arme de asalt, precum AK-47, dar și lansatoare de rachete, armament greu și muniție ar fi fost trimise din Balcani în Peninsula Arabă, precum și în Siria. Există suspiciuni că armele ar fi ajuns ilegal în țara care se confruntă de cinci ani de zile cu un război civil și chiar ar fi alimentat confruntările din ultimii ani. Armele ar fi fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Republica Cehă, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România, transmite The Guardian, care citează un raport realizat de Rețeaua Balcanică de Investigații Media (BIRN) și Centrul pentru Cercetarea Corupției și a Crimei Organizate (OCCRP)
De la escaladarea conflictului din Siria, din 2012, cele opt țări au aprobat vânzări în valoare de 1,2 miliarde de euro de arme și muniție către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Siria – ţări considerate drept principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.
În trecut, țările din estul Europei nu au avut astfel de vânzări către această regiune, notează jurnaliștii. Achiziționarea de armament pare să fi atins un punct culminant în 2015, când ar fi fost încheiate cele mai mari contracte.
Tranzacţiile au fost aprobate de Guvernele din ţările exportatoare în pofida temerilor exprimate de experţi şi chiar de membri ai cabinetelor că armele ar putea ajunge în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, ceea ce încalcă legislaţiile lor naţionale, pe cea europeană, dar şi acordurile internaţionale. Astfel, arme și muniții din estul și centrul Europei sunt folosite acum de Armata Siriană Liberă, dar ar fi ajuns și în mâinile unor teroriști din grupările Statul Islamic și frontul Al-Nusra, afiliat Al-Qaida.
Începând din 2012, cele opt ţări din centrul şi estul Europei au vândut arme şi muniţie în valoare de 806 milioane de euro către Arabia Saudită. Statele vizate au aprobat şi exporturi în valoare de 155 de milioane de euro către Iordania, de 135 de milioane de euro către Emiratele Arabe Unite şi de 87 de milioane de euro către Turcia.
„Dovezile arată o deviere sistematică a armelor către grupări armate acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului”, a declarat un reprezentant al Amnesty International, Patrick Wilcken. „Dacă aceasta este situaţia, transferurile sunt ilegale în baza legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat”, a adăugat el.
Cele două organizaţii – BIRN și OCCRP – şi-au bazat raportul pe datele de export de armament, rapoarte oficiale ale Naţiunilor Unite, monitorizarea rutelor aeriene şi contractele de furnizare de arme.
Au descoperit astfel că transferul de arme a început în vara anului 2012, când zeci de avioane cargo, pline cu arme şi muniţie din perioada fostei Iugoslavii, cumpărate de Arabia Saudită, au plecat de la Zagreb către Iordania. La scurt timp după aceea, au apărut primele imagini cu arme croate în Siria.
Guvernul croat a negat în repetate rânduri că ar fi jucat vreun rol în trimiterea de arme către Siria, dar fostul ambasador american în ţara arabă Stephen Ford a dezvăluit că Zagrebul a încheiat în 2012 un acord cu Damascul, intermediat de saudiţi.
Acesta a fost numai începutul, notează The Guardian. Vânzători de arme din Europa de Est au început să procure armament din ţările lor şi muniţie din Ucraina şi Belarus, pentru a le vinde mai departe în Orientul Mijlociu.
Totodată, circa 4.700 de tone de arme, inclusive mitraliere, lansatoare de rachete şi arme anti-tanc, dar şi gloanţe, mortiere, grenade, rachete şi explozibili au fost livrate din Bulgaria şi România către baze militare din Iordania şi Turcia, arată documente de transport consultate de jurnalişti. De acolo, acestea au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit raportului.